Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
30. 1. 2023 19:52 − 6990× − 17

Dočkáme se v MS alternativních pohonů?

Téma budoucnosti světového šampionátu je hojně skloňováno a jedním z dalším nápadů je povolit alternativní pohony vozů.

S ohledem na historii byl už loňský nástup hybridů do rally poměrně velkým šokem, vždyť se bavíme o sportu, kde prim hraje desítky let benzínový spalovací motor a s menší nadsázkou řečeno, doba měnila jen jeho objem, počet válců či přítomnost kompresoru nebo turba. Takže vlastě Wankel v Mazdě RX-7 byl na dlouhou dobu dost slušný úlet od tradice, ale dnešní doba si žádá oběti a nyní už v rally máme hybridní pohony, kdy se spalován spřáhl s elektromotorem, který dodává boost. Jak naznačují poslední informace, právě tento koncept by měl v MS hrát prim i v další periodě od roku 2025 a dozná jen některých větších či menších kosmetických změn spolu s rozšířením využití hybridní jednotky v průběhu jednotlivých rally. Pokud by se však podařilo prosadit novou demonstrativní kategorii pro speciály s alternativními pohony, byl by hybrid ještě poměrně usedlým řešením. Ostatně už máme první vlaštovky v podobě třídy Rally5e, kam lze nasadit elektromobily. Na volty již jezdí Corsa e-Rally od Opelu a další pohony by se mohly objevit, ono již Toyota loni v Belgii představila GR Yaris na vodíkový pohon a ani ten nemusí být konečná.

"Více podrobností bude zveřejněno v období Portugalské rally, kdy by měly světlo světa spatřit i technické regule pro rok 2025 a dál. Měla by vzniknout demonstrační třída vozů, kam by spadaly všechny různé experimentální druhy pohonu a sloužila by jako platforma pro experimenty a vývoj. My tyto snahy plně podporujeme," říká za šampionát WRC jeho ředitel Simon Larkin. Důvodem, proč se tyto informace začínají objevovat po začátku letošní sezóny, je zejména Rallye Monte Carlo, v jejímž průběhu proběhlo první Inovační fórum, kde se řešila udržitelná mobilita a hledal se její průnik mezi sportem a značkami. Jedním z účastníků byl například bývalý ředitel Renault Sports Cars Patrice Ratti, který k budoucnosti motorsportu řekl: "Motoristický sport hrál vždy velkou roli ve vývoji technologií pro budoucnost a to dnes platí ještě více, než v minulosti. Proto si myslím, že je velmi důležité, aby FIA umožnila v různých šampionátech použití různých technologií. V MS máme hybridy a syntetická paliva. To je za mě dobrý přístup, protože v reálných podmínkách můžeme vidět, jak tato paliva a technologie fungují. Nikdo neumí odhadnout, jaká technologie v budoucnu převáží a vsadil bych si, že to bude mix více různých." uzavírá Patrice Ratti.

Nadšení ohledně nových či experimentálních technologií však v rallysport poněkud chladí šéf FIA Mohammed Ben Sulayem, podle nějž by rozhodnutí o pohonu budoucnosti v rally nemělo být uspěcháno: "Nemyslím si, že bychom v rallysportu měli jednat emotivně a dělat zbrklá rozhodnutí. Měli bychom mít trpělivost, protože pokud bychom zvolili špatně, tak by z toho vznikla obrovská chyba. No a tu napravit by bylo dost těžké a dostat rallysport zpět správným směrem by bylo na dlouho. Jistě, měli bychom zvolit ten správný přístup, v tomto dynamickém sportu je těžké jednat pomalu, takže musíme jednat rychle, ale zároveň správně vybrat," uzavírá prezident FIA.

Komentářů celkem: 17
30. 1. 2023 20:31
5 0
Ono hybridy ešte znesiem také ako jazdia momentálne rally1 je tam stále klasický zvuk a to je hlavné, ale až rally začnú jazdiť len total elektrické s rally ako divák definitívne končím. Pôjdem počas roka párkrát ako divák preteky do vrchu alebo historické závody ako rally legend. Elektrika=r.i.p rally smajlíksmajlík
30. 1. 2023 21:44
3 1
Do vrchu budou elektriky dřív jak v rallysmajlík
30. 1. 2023 22:26
2 7
Mně to přijde jako logický krok. Radši uvidím na rally elektromobily než aby v ní nezůstala žádná značka. Rally se často označuje jako sport, kde se vyvíjí technologie do silníčních aut, což už teda není mnoho let pravda. To by se ale s více možnostma pohonu změnilo. A třeba ten vodíkový spalovák od Toyoty mi přijde neskutečně zajímavý, tak proč by nemohl být vedle benzinu.
31. 1. 2023 12:47
1 0
to mrkenny: A když už elektromobily, tak jako nejperspektivnější se mi jeví mezi rychlostkama dobíjet auta elektrickým generátorem na výrobu elektrického proudu...
31. 1. 2023 13:16 Upraveno 13:24
5 0
Podle mě půjde časem celý elektronesmysl do kopru. Když si vzpomenu jak si ve VW jeli, že ID.3 bude největší revoluce od dob brouka a i když oni to nepřiznají, za mě jedna velká ostuda. Vesměs všude, kde to přímo nedotuje stát, se elektroauta prosazují minimálně, naopak skoro všude stárne vozový park. Smysl mají možná hybridy, co dělá Toyota a syntetické palivo. Jestli do rally prolobbují elektro, tak je to konec. Těch 10% lidí co u tatí zůstanou odtáhne jakékoli sponzory. Už jen sledovat Audi na Dakaru je komedie, zvuk vysavače a v pozadí monotónně hučící zvuk motoru/generátoru. Kdyby se radši řešila naprostá nadspotřeba a nadvýroba úplně všeho. Ale chápu, někomu to hraje do karet (energetický firmy, možná VW).
31. 1. 2023 14:17
0 0
Kdyz nebyla nadspotreba a nadvyroba, tak lidi jezdili v lepsim pripade stodvacitkou. Ne, fakt to nebylo dobry auto. A tezko rict, jak by to vypadalo, kdyby tehdy nadvyrobu a nadspotrebu resili i na prohnilym Zapade.
31. 1. 2023 16:39
0 3
Původně napsal Kopeček
to mrkenny: A když už elektromobily, tak jako nejperspektivnější se mi jeví mezi rychlostkama dobíjet auta elektrickým generátorem na výrobu elektrického proudu...
Tak i naftové generátory jsou mnohem ekologičtější, než motory v autě. Ale o to tady vůbec nejde. Jde o to, aby si výrobci mohli vybrat jakýkoliv druh pohonu chtějí. Protože jestli zůstanou nadále jednotné motory, tak v rally nezbyde už nikdo. Co na tom, jestli bude chtít Renault nebo Alpine použít elektro. Mnohem lepší, než aby v rally nebyly žádné auta. A vůbec, pluštěl si tady vůbec někdo video s vodíkovou Toyotou? Jaký je podle vás důvod k tomu, aby takové auto nemělo startovat vedle benziňáků?
31. 1. 2023 22:04
0 0
Za mě nejsou problém pravidla jako taková ale jejich dlouhodobý výhled. Nový tým potřebuje roky aby vyvinul konkurenceschopné auto a nemůže to dělat podle specifikace: a) která bude končit b) kterou ještě nikdo nezná Ačkoliv Dakar detailně nesleduju, přijde mi atraktivní že v autech bojují 3 rozdílné koncepce a všechny mají rychlost na vítězství.
1. 2. 2023 08:29
0 0
Zajda: a to je v rally právě trochu problém, protože jsou/byly tu kategorie, které splňují a) i b) zároveň...
1. 2. 2023 13:00
0 0
Moze sa nam to nepacit, ale stale plati ze motorsport je laboratorium pre automobilky. Ak motorsport prestane tuto funkciu plnit, zanikne. Cize WRC musi nasledovat trendy, inak konci.
1. 2. 2023 13:45
4 1
to: mrkenny A viděl jsi video, když Baumschlagerův tým testoval elektrickou Fóbii? Tak si představ, že za každou vložkou bude 30 kamionů s agregátama a budou nabíjet (protože etapu to neujede). Nebou zapomenout na Šumavu, Barumku, Bohemku atd. a jezdit dva podniky, 3x kolem Dukovan a 3x kolem Temelína. Hybrid s rekuperací beru, vodík beru, ale čistá elektrika je jen idea Grety a greténů...zelenej ekoterorismus...
1. 2. 2023 15:36
5 0
Kenny_pce: zvolil jsem blbý slova. Šlo mi o to, že když vidím při letu nad středozemním mořem ten štrůdl nákladních lodí co sem vozí z velký části naprosto zbytečný výrobky, který skonči do roka v odpadu, extrémní plýtvání jídlem, oblečením apod. (vidím jak u nás za rok vyrostou další 3 přeplněný obchoďáky), přijde mi za hlavního viníka určit auta, na palici. Já osobně se snažím neplýtvat ničím, vyprodukovat co nejméně odpadu, koupit si nový spotřebič, až když už je předchozí nepoužitelný apod. Pak si na druhou stranu užiju občas jízdu v autě co sežere 10-20l benzínu nebo nafty. A nemyslím si, že jsem tím větší zatěžovatel, než paní co si jezdí s BMW i3 každý týden pro nový šaty... Ok, ekonomice moc neprospívám smajlík. Píšu to jen jako příklad. Podle by bylo pro planetu nejlepší kdyby si každý řekl, co pro ní může udělat a dělal alespoň něco málo, než nějaké nařízení s čím můžeme jezdit, čím můžeme topit (to mi připomíná dobu minulou a tam bych se nechtěl vracet). Maestro: Jako určitě souhlasím, jenom bych úplně nenazýval elektromobilitu trendem, to spíš nařízením. Měl by to být přirozený vývoj. Jak jsem psal výše, vidím za tím hlavně lobby a ne ekologii (peníze vždy na prvním místě).
1. 2. 2023 18:20 Upraveno 18:22
2 1
Priznavam se, ze jsem vyuzil negativni konotace pojmu nad-. Ale gro je v tom, ze pro ekologickou udrzitelnost budto musi ted hned umrit 3.5 mld. prumernejch lidi, nebo se prumerna spotreba musi dostat na uroven rovnikovy Afriky. A jestli ty lidi nechceme zabit nebo nastvat tak, ze by se zacali zabijet mezi sebou, tak je potreba hodne slapnout do technologii. Coz v automotive pujde precijen lip nez v textilnim prumyslu nebo potravinarstvi. Spolehat se na prirozenou lidskou skromnost a schopnost sebereflexe je silne naivni.
1. 2. 2023 19:04
2 3
Jasně, Kopečku... Ono by to spíš bylo tak, jak se to dělá v Extreme E, kdy se elektřina vyrábí z vodíkových článků... Podobné věci se chystají i na Dakaru, který je oproti rally disciplína, kde se opravdu zkouší a vyvíjejí technologie do silničních aut... Já mám rád rally a doufám, že tu hlasité spalováky zůstanou co nejdýl, ale jsem realista. Raději uvidím soutěžit 6 značek, ze kterých budou třeba 2 elektriky, 3 hybridy a vodíkové než 2 značky se spalovákem... A sorry, ale nejde brát vážně někoho, kdo napíše že elektroauta jsou idea Grety a greténů.
1. 2. 2023 21:13
3 1
A co takhle jaderný reaktor? Mám Bohemku kousek od baráku a stejně už tam nejdu. Přitom ještě nejezdí mixéry. Je to nuda. Připadá mi to jak Fabia Cup. Dříve býval Lancer Cup. Takže mě zajímají pouze veteráni. To je stále krásné pokoukání s úžasným zvukovým doprovodem a pestrým startovním polem.
1. 2. 2023 23:07
1 0
Původně napsal Kenny_pce
Priznavam se, ze jsem vyuzil negativni konotace pojmu nad-. Ale gro je v tom, ze pro ekologickou udrzitelnost budto musi ted hned umrit 3.5 mld. prumernejch lidi, nebo se prumerna spotreba musi dostat na uroven rovnikovy Afriky. A jestli ty lidi nechceme zabit nebo nastvat tak, ze by se zacali zabijet mezi sebou, tak je potreba hodne slapnout do technologii. Coz v automotive pujde precijen lip nez v textilnim prumyslu nebo potravinarstvi. Spolehat se na prirozenou lidskou skromnost a schopnost sebereflexe je silne naivni.
...bohužel mi přijde stejně naivní, spoléhat se na to, že si v EU nastolíme elektroauta a tím nějak výrazně planetu zachráníme. Naprostá většina CO2 ve světě jde z průmyslu a zemědělství. Když z toho vezmu celkovou dopravu, rozdělím na dopravu nákladní a osobní a pak si ještě hodím kolik z toho je osobní doprava v Evropě (máme 10%světový populace). Do toho masivního zvyšování počtů aut na počet obyvatel v Číně a Indii. Tak mi přijde to nařízení jak plivnutí do moře, ještě s emisema co musí spalováky plnit už teď.. Ok beru že Čína jede elektroauta ve velkým, bohužel má většinu elekřiny z uhlí a plynu, ostatně jako svět v globálu. Beru že u automobilovýho průmyslu je to jednoduchý zavádět, ale nemyslím si že to bude nějak zvlášť efektivní. Každopádně co se rally týče, jsem optimista a věřím, že to u čistý eletřiny neskončí. A když jo a nezákážou historiky, tak bude na co koukat vždycky smajlík.
11. 2. 2023 06:12
0 0
Kurva to ani nevypoustejte z úst takové sprosté slova, ráno a hned je člověk nasrany.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!