V roce 2022 jsme se dočkali hned dvou filmů o legendárním Pinocchiovi. Prvním byla Disneyho hraná předělávka slavného animovaného filmu z roku 1940, nad nímž však mnozí jen mávli rukou, a druhým zas stop-motion snímek od Guillerma del Tora, který se na příběh slavného dřevěného mládenečka podíval zase trochu z jiného úhlu. A je jasné, že v souboji těchto dvou projektů vyšel vítězně právě ten del Torův Pinocchio, který nejenže už vyhrál Zlatý glób ze Nejlepší animovaný film, ale ve stejné kategorii je nominovaný i na Oscarech.

Slavný mexický filmař, který zcela původně začínal svou kariéru s hororovou podívanou, tak dokázal, že mu to setsakramentsky jde i ve stop-motion tvorbě. Proto asi nebude divu, že právě v tomto stylu bude chtít pokračovat i dál. A dokonce už také víme, co bude jeden z jeho příštích projektů. 

Během rozhovoru pro server The Telegraph vyšlo najevo, že del Toro ve stop-motion stylu hodlá vytvořit celovečerní adaptaci knihy Pohřbený obr, kterou v roce 2015 napsal slavný spisovatel Kazuo Ishiguro. Momentálně začal zpracovávat scénář, na kterém pracuje také Dennis Kelly, jenž například napsal snímek z minulého roku Matilda Roalda Dahla: Muzikál. Režisér zároveň uvedl, že již za dva měsíce by mohl začít proces designování, což ovšem nějaký ten pátek potrvá.

Příběh knihy se odehrává ve středověké Británii, přičemž hlavními protagonisty se zde stávají Axl a Beatrice, dva staří manželé, kteří kvůli podivné mlze, jež padla na zemi, nemohou udržet žádné dlouhodobé vzpomínky. Když si ale jednoho dne uvědomí, že měli syna, který je už nějakou dobu pryč, rozhodnou se vydat na cestu, aby ho našli. Vzhledem k obsahu knihy bychom proto měli tentokrát očekávat mnohem temnější a dospělejší podívanou.

Nutno ovšem dodat, že filmová adaptace Ishigurova slavného díla nebude režisérovým příštím projektem, nýbrž přespříštím. Nyní se chce del Toro plně zaměřit na novou filmovou verzi slavného Frankensteina, ve kterém by měl hlavní roli ztvárnit Oscar Isaac.

Kdo všechno si ale zahraje v Pohřbeném obrovi, je zatím ve hvězdách, ale snad se to dozvíme ještě v průběhu letošního roku.