V Teplicích uctili památku obětí holokaustu
Zdroj: www.teplice.cz
Teplice

Teplice - Primátor Teplic Jiří Štábl, senátor Parlamentu ČR Hynek Hanza a poslanec Parlamentu ČR Michal Kučera uctili památku obětí holokaustu u pomníku v Lipové ulici.

Piety se zúčastnili také Michael Lichtenstein, předseda Židovské obce Teplice, Vlastimil Skála, předseda krajského výboru pro kulturu a památkovou péči, Karolína Žákovská, předsedkyně krajského výboru pro národnostní menšiny a Vitaliy Makonda, člen představenstva Židovské obce Teplice, který přednesl modlitbu.

Mezinárodní den památky obětí holocaustu připadá na 27. ledna. Byl vyhlášen Valným shromážděním Organizace spojených národů 1. listopadu 2005. Tento den má připomínat utrpení přibližně šesti milionů Židů, 220 tisíc Romů, 15 tisíc homosexuálů a milionů dalších nevinných obětí v době holokaustu za druhé světové války. Datum 27. ledna bylo vybráno záměrně. 27. ledna 1945 byl Rudou armádou, pod vedením maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Auschwitz-Birkenau (Osvětim-Březinka), slouží však jako symbol osvobození všech ostatních nacistických koncentračních táborů.

Česká republika vyhlásila 27. leden významným dnem poprvé v roce 2000, a to z iniciativy České rady pro oběti nacismu, Federace židovských obcí v ČR a dalších organizací, následně byl v roce 2004 zákonem ustanoven jako „Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti“

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru