Stavebnictví ještě více zpomalí v polovině roku, lidé se spíš budou pouštět do drobných rekonstrukcí

Následující rok by podle prognóz měl být náročný také pro společnosti působící ve stavebnictví. Podle analýzy společnosti CEEC Research většina stavebníků očekává v následujícím roce propad tržeb.

Kvůli vysoké inflaci a úrokovým sazbám lidé nebudou mít chuť investovat do vlastního bydlení a raději se budou pouštět pouze do drobných rekonstrukcí.

Ilustrační fotografie

Negativní predikce pro rok 2023 mají jak firmy zaměřující se na pozemní stavitelství, tak společnosti věnující se převážně inženýrskému stavitelství. Oba sektory očekávají propad trhu o více jak 4 procenta. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q3/2022, kterou zpracovala analytická společnost CEEC Research. 

Obavy u stavebníků vyvolává zejména neustále rostoucí inflace a kolísavé ceny stavebních materiálů. „Ty již od minulého roku téměř znemožňují domluvit se s dodavateli na pevných podmínkách dopředu. Vloni byla v jednu dobu extrémně drahá ocel, pak zateplovací vata a beton, nyní je to plast,“ popsal turbulentní změny na trhu Tomáš Kaláb, ředitel developerské společnosti KALÁB.

Protože stavební materiál tvoří majoritní složku celkové ceny nemovitosti, jeho vysoké ceny vedou k prodražení a ke zpoždění staveb. Problém tak pociťují všechny segmenty stavebnictví, ať už se jedná o velké developery či firmy působící v odvětví technického zařízení budov. „Letos rozhodně očekáváme celkový pokles stavebního trhu. Už nyní vidíme u projekčních firem snížení poptávky po velkých zakázkách. Myslíme si, že se tento trend přelije i do dalších odvětví,“ potvrdil Karel Vlach ze společnosti Enbra, která se zaměřuje na prodej a servis otopné techniky či projekční zakázky.

Počet veřejných zakázek ve stavebnictví meziročně klesl o 4,5 % a čelí vysoké inflaci

Důvodem těchto negativních prognóz je mimo již zmíněných vlivů i rozpočtová politika státu. „Na stavebním trhu dojde k útlumu ve všech segmentech zejména kvůli vysokým úrokovým sazbám, které aktuálně způsobují, že hypotéky jsou prakticky na nule,“ řekl Petr Přichystal ze společnosti Lomax.

Lidé nakupují za hotové

Úrokové sazby přitom i podle vyjádření představitelů České národní banky jen tak neklesnou. „Pro segment bydlení je hypotéka aktuálně kvůli parametrům na výši příjmů a celkové procento zadlužení defacto nedostupným luxusem,“ uvedl Marek Odehnal, majitel poradenské společnosti Odehnal & partneři. Investiční stratég dodává, že problém ale můžou mít především ti, kdo si napůjčovali za rekordně nízké sazby a aktuálně se jim při refixaci hypotéky výrazně zvedne splátka.

SPECIÁL: Změny pro podnikatele od roku 2023

Do nemovitostí tak pravděpodobně budou investovat lidé, kteří delší dobu šetřili a čekali na rozumné pořizovací ceny. „V našem odvětví očekáváme zpomalení zhruba ve druhé polovině letošního roku,“ doplnil Petr Přichystal. Zároveň dodává, že české domácnosti se pravděpodobně zaměří spíše na drobné úpravy a částečné renovace stávajícího bydlení, například zateplení fasády, výměnu oken, pořízení předokenního stínění či instalaci tepelných čerpadel a fotovoltaiky. Ty v posledních měsících nabývají na popularitě zejména díky tomu, že dokážou snížit spotřebu energií na vytápění.

Společnosti hledají nové cesty

Protože není možné předpovědět, jak dlouho bude tato situace trvat, hledají společnosti nové cesty a trhy, kde své zboží nabízet. „Očekáváme, že dojde k určitému několikaměsíčnímu vakuu, dokud nespadnou úrokové sazby a začne opět růst čerpání hypoték. Jestli to však bude ještě letos nebo až v příštím roce, se zatím těžko odhaduje. Pro nás to znamená, že se snažíme více orientovat na zahraniční trhy, typicky na Slovensko nebo do Rakouska, kde jsou úrokové sazby stále na poměrně standardních hodnotách,“ vysvětlil kroky Petr Přichystal ze společnosti Lomax, která vyrábí garážová vrata či stínící techniku.

Přestože spolu s nárůstem cen stavebních materiálů, mezd pracovníků a ochlazené poptávce kupujících tuzemské stavebnictví rozhodně nezažívá lehké časy, podle zástupce společnosti Enbra je důležité i na této situaci najít pozitiva. „Trh by se měl pročistit od subjektů, které dováží nekvalitní zařízení či zákazníkům neposkytují dostatečný servis a záruku,“ uzavřel Vlach.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme