Australský low-cost Bonza zahájil provoz, chce spojovat menší města

31.01.2023 - Asie & Austrálie



Nová nízkonákladová aerolinie Bonza dnes uskutečnila svůj první komerční let s cestujícími na palubě. Jednalo se o let AB777 z letiště Sunshine Coast do Whitsunday. Obě letiště se nacházejí na severovýchodním pobřeží Austrálie a jsou oblíbenými rekreačními cíly. Let dlouhý zhruba 1 hodinu a 20 minut zajistil Boeing 737 MAX registrace VH-UIK.

První komerční let australské nízkonákladové společnosti Bonza (foto: Sunshine Coast Airport)

Společnost Bonza zahájila provoz necelé tři týdny poté, co získala osvědčení leteckého provozovatele od australského úřadu civilního letectví. Start provozu je pro společnost důležitým milníkem. Bonza dříve oznámila, že postupně do konce dubna otevře 27 linek do 17 měst ve východní a severovýchodní Austrálii. V průběhu února mají být otevřeny další tři linky.

Bonza založilo na podzim 2021 několik bývalých manažerů australské společnosti Virgin Blue. Financování poskytla americká investiční firma 777 Partners, která vlastní také většinový podíl. Na svého investora společnost odkázala číslem svého prvního letu. Jedná se o první novou australskou nízkonákladovou aerolinii po téměř deseti letech. Společnost je rovněž prvním australským provozovatelem letadel Boeing 737 MAX.

Bonza - Boeing 737 MAX (foto: Sunshine Coast Airport)

Obchodní model Bonza se liší od jiných nízkonákladových dopravců. Svými pravidelnými linkami chce společnost propojovat sekundární města, které dosud nemají přímé letecké spojení. Společnost sází na to, že většina linek bude nových bez konkurence jiných dopravců. Na 90 % zatím ohlášených linek bude Bonza jako jediná letecká společnost.

Zajímavé jsou rovněž webové stránky společnosti Bonza. Na rozdíl od jiných dopravců provozující pravidelné lety na nich chybí rezervační formulář. Bonza totiž přes svůj web letenky neprodává a odkazuje na App Store a Google Play, kde si cestující mohou stáhnout aplikace, přes které lze letenky zarezervovat. Dále má být možné letenky koupit prostřednictvím autorizovaných prodejců.

Homepage webu Bonza (zdroj: flybonza.com)

Témata