Norská aerolinie Flyr ukončila provoz, nesehnala peníze na další lety

31.01.2023 - Evropa



Norská letecká společnost Flyr se dnes, v úterý 31. ledna rozhodla, že ukončí svoji činnost. Z důvodu nedostatku likvidních prostředků na další provoz tak podá zítra Flyr návrh na konkurs. V jeho důsledku přijde zřejmě o práci přes 400 zaměstnanců společnosti.

Ještě v pondělí přitom sdělila společnost, že se jí nepodařilo navýšením kapitálu o zamýšlených 330 miliónů norských korun získat dostatek potřebné hotovosti, ovšem činnost ještě tehdy nerušila. Její letadla odletěla na plánovaných linkách z Osla do Alicante a Malagy. Jenže současně v důsledku této zprávy se propadly její akcie o 78% a přestalo se s nimi na burze v Oslu do`casnè obchodovat. Dalším signálem, že se něco děje, mohl být také pondělní přelet letadla LN-DYS z Osla do Ostravy, kde je letadlo stále zaparkováno. Na úterý 31.ledna nebyl plánován žádný odlet, neboť společnost Flyr již dříve začátkem října velmi radikálně proškrtala ve snaze ušetřit více než polovinu původně plánovaných letů na zimním období. Ve středu 1. února byl v plánu pouze let z letiště Gran Canaria do Osla. Ve čtvrtek a pátek však mělo proběhnout podstatně více letů.

Společnost Flyr byla založena Erik G. Braathenem v roce 2020 a zahájila provoz teprve nedávno - koncem června roku 2021. Společnost létala na vnitrostátních trasách po Norsku a také z Norska do evropských destinací. Včetně Prahy. Společnost Flyr provozovala 6 letadel Boeing 737-800 a 6 letadel Boeing 737 MAX 8 shodně s kapacitou 189 sedaček pronajaté od leasingové společnosti Air Lease Corp.

Boeing 737-800 společnosti Flyr, srpen 2022 (autor: Anna Zvereva, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-2.0)

Témata