journeyman_brezen




Srovnání adventur střední třídy aneb Transalp proti...

Už jste viděli prodejní cenu nového Transalpu? Kdo vybírá adventure motorku pro příští sezónu, tak asi řeší stejnou otázku jako my v redakci při plánování srovnávacích redakčních testů. Kam zařadit dvě horké novinky 2023, kterými jsou Honda XL750 Transalp a Suzuki V-Strom 800DE? Co od nich můžeme očekávat? Jak vpadnou mezi stávající konkurenci, když porovnáme hlavní parametry?

Kapitoly článku

Kategorie cestovních endur se letos rozrostla o nové osmistovky Transalp a V-Strom a vlastně i staronovou KTM 790 Adventure. Ještě ani „neoschnul inkoust“ na srovnávacím testu adventur ze začátku týdne a my už v duchu začínáme porovnávat a plánovat sezónu srovnávacích testů 2023. A přitom si klademe podobné otázky, jaké řeší i zájemci při výběru nového motocyklu v této kategorii.
Proto jsme si všechno naklikali do našeho Katalogu motocyklů, a pomocí funkce Srovnání motocyklů začali třídit nejdůležitější údaje. Přehledně jsme si vedle sebe dali hlavní parametry nabízených modelů v této Adventure kategorii, které budou hlavní konkurencí zmíněných novinek od Hondy a Suzuki. A rovnou přiznám, že hodně velké kritérium při rozhodování byla právě oznámená prodejní cena Hondy XL750 Transalp ve výši 249 900 Kč.

Nastavit si kritéria výběru v této kategorii, nazvěme ji třeba cestovní endura vyšší střední třídy kolem 750 cm3, není vůbec jednoduché. Ono se sem totiž řadí spousta rádoby terénních modelů s 19palcovým nebo dokonce 17palcovým předním kolem a silničním obutím, které jsou ale maximálně tak na polňačku. A právě nový Transalp a V-Strom na podzimních výstavách nastavily terénnější notu díky přednímu kolu 21 palců, samozřejmě na vyplétaných kolech. A když tohle kritérium dáme jako hlavní požadavek a chceme se cenově pohybovat kolem 300 tisíc korun, vyjde nám z toho nabídka následujících šesti modelů: Aprilia Tuareg 660, BMW F 850 GS, Honda XL750 Transalp, KTM 790 Adventure, Suzuki V-Strom 800DE a Yamaha Ténéré 700. A rovnou odpovím na námitku, proč jsme do porovnání zařadili KTM 790 Adventure a ne silnější 890? Právě kvůli ceně, KTM Adventure 890 za 370 tisíc už je prostě jiná liga, která se může poměřovat s Africou či Tigerem 900, no a to už bychom museli zařadit i Ducati DesertX... ale teď už zpátky k našemu dnešnímu porovnání.

Když už jsem tolikrát zmínil prodejní cenu, pojďme se na tohle kritérium podívat podrobněji. Ono totiž není cena jako cena a neubráníme se tomu, abychom tak trochu nesrovnávali „hrušky a jablka“. Honda XL750 Transalp totiž sice stojí těsně pod čtvrt milionu, ale v základu toho moc nemá a aby jezdec mohl uvažovat o využití terénního potenciálu 21palcového předního kola, to znamená pořádnou ochranu motoru, padací rám a kryty rukou, bude si muset do konfigurátoru přihodit sadu Rally a ve finále zaplatí 280 tisíc. Komu postačí jen trubkové kryty motoru a kryty rukojetí, tomu z účtu zmizí jen lehce přes 260 tisíc.

Další hlavní novinka Suzuki V-Strom českou cenovku ještě oficiálně nemá, nicméně vzhledem k zahraničním cenám by měla stát někde kolem 270 tisíc a v základu má aspoň plastový kryt motoru a bástry. Honda se Suzuki tak budou z celé šestice zřejmě nejlevnější, když za letošní Yamahu Ténéré 700 zaplatíte 276 tisíc, ovšem ta už je moc pěkně chráněná, když k plastovým krytům rukojetí přidává ještě plech pod motorem. To samé platí pro Aprilii 660 Tuareg se základní cenou 290 tisíc i pro KTM 790 Adventure za 282 tisíc. Právě poslední zmíněná konkurentka je pohotovou reakcí rakouského výrobce na nové hráče na trhu, kdy vrací na trh cenově dostupnější inovovaný model (více informací v předchozím článku o staronové 790). Z téhle party trochu cenově vybočuje BMW F 850 GS s aktuální cenovkou 324 tisíc, navíc také jen v holém základu bez ochranných prvků.

Výkon a točivý moment

Jak se novinky 2023 zařadily mezi stávající konkurenci po stránce výkonu a točivého momentu, to ukazuje následující přehledné srovnání:

Tady na první pohled překvapí relativně vysoký výkon Transalpu, který se zdvihovým objemem 755 cm3 nabídne 92 koní, tedy téměř stejnou hodnotu jako KTM se 799 cm3 a BMW s 853 cm3, obě s maximálním výkonem 95 koní. Nový V-Strom o objemu 776 cm3 je naladěný na 84 koní, oba menší objemy, tedy Tenerka 689 cm3 a Tuareg 659 cm3, pak mají nižší výkon 73 resp. 80 koní, který také dávají až v 9000 otáčkách, tedy o tisícovku otáček výš než zmíněná objemnější trojka. U maximálního točivého momentu je to přitom úplně jinak, větší objemy BMW a KTM logicky dávají i větší zátah a i u ostatních newtonmetry úměrně odpovídají zdvihovému objemu. Jak to, že si konstruktéři Hondy mohli dovolit naladit Transalpa na tak relativně vysoký výkon?

Stojí za tím souhra několika faktorů. Motor s konstrukcí Unicam od Hondy není DOHC jako ostatní konkurentky, ale má jen jednu vačkovou hřídel a speciální vahadlo (od toho název Unicam, konstrukce použitá i u Afriky). Díky tomu může být celý motor lehčí, kompaktnější a rotuje v něm méně prvků. Druhým faktorem je to, že motor Hondy má ve srovnání s ostatními maličko menší zdvih v poměru k vrtání, to také hovoří pro vyšší otáčky. Ale bavíme se pořád jen o hodnotách, bude hodně zajímavé tyhle mašiny vyzkoušet naživo, to je jediná cesta, jak poznat jejich charakter! První recenzi nového Transalpu bychom měli přinést už během března, velký srovnávací test se pak pokusíme uspořádat hned na začátku léta, až budou všechny motorky na českém trhu dostupné.

Pohotovostní hmotnost

S předchozím odstavcem o motorech hodně souvisí i následující graf srovnání pohotovostní hmotnosti uváděné výrobcem:

Pohybujeme se u všech strojů mezi 204-230 kg, přičemž Transalp se svými 208 kg je na tom nad očekávání dobře, a to nemá nijak extra malou nádrž, konkrétně 17 litrů. Vedle toho BMW, KTM, Aprilia a Yamaha hmotností zhruba odpovídají svému zdvihovému objemu. Když už jsem zmínil nádrže, pak BMW nabízí jen 15 litrů, protože s velkou nádrží jezdí až jeho verze Adventure. Do Aprilie nalijete 18 litrů, Yamaha se musí spokojit s 16 litry. Ovšem pozor, kátéemka nabídne opravdu velkorysých 20 litrů, a ještě je na svůj objem poměrně lehká.

Výrazně nižší hmotnost Hondy v porovnání třeba s druhou letošní novinkou Suzuki V-Strom (s 20litrovou nádrží a provozní váhou 230 kg) lze částečně vysvětlit trochu spartánštější základní výbavou – kromě již zmíněných chybějících krytů rukou a motoru Transalp například má jen pevný plexištítek místo posuvného u V-Stromu, a ono se to nasčítá. Hlavní devizou Hondy je ale už zmíněný motor, který má díky rozvodu OHC kompaktnější stavbu a odrazí se v nižší váze. Co nám bohužel tabulky neprozradí, je umístění těžiště jednotlivých motocyklů, které může být mnohem důležitější než strohé údaje o navážených kilogramech.

Zdvihy odpružení

Další tabulka, která sice o chování motocyklu v terénu nic konkrétního neřekne, ale aspoň naznačí:

Tady se hodně projeví, že jsme do základního výběru kvůli srovnatelné ceně vybrali jen základní verze. Například Ténéré i KTM mají ještě terénnější sourozence na vyšších podvozcích. V tomto porovnání najednou vypadá atraktivněji V-Strom s vyššími zdvihy, ale hlavně Aprilie s výbornou kombinací dlouhých zdvihů a nízké hmotnosti. BMW F 850 GS je na tom v tomto parametru také dobře, aby ne, když jde o terénnější verzi a v nabídce je ještě civilnější F 750 GS.

Co tu máme dál? Výška sedla je v podstatě srovnatelná, plus/mínus 85-87 cm, a ono v reálu stejně hodně záleží i na tvaru sedla a vykrojení, proto ji tu nebudu příliš rozebírat. Něco jiného jsou rozměry kol. Rozměr přední pneu je u všech strojů v této šestici shodný 90/90-21. Liší se zadní kolo a zadní pneumatika, všechny stroje obouvají pneu 150/70, ale zatímco Aprilia Tuareg, Honda Transalp, KTM Adventure i Yamaha Ténéré ji mají nazutou na 18palcovém ráfku, BMW GS a Suzuki V-Strom mají vzadu pouze sedmnáctku. Za zmínku stojí i fakt, že nový Transalp nemá bezdušové pneumatiky, stejně jako nový V-Strom či třetí japonská kolegyně Ténéré. Naopak BMW GS, KTM Adventure a Aprilia Tuareg obouvají bezdušovky.

Srovnání tabulkových údajů se chýlí ke konci. Sice moc nepomůže s tím, jak se konkrétní motorka ovládá, jaký má charakter nebo jak se hodí do terénu či na cestování, ale to vám samozřejmě přineseme později při redakčních testech. Dnešní článek byl opravdu jen o tom, co zajímá zájemce o jeden z uvedených modelů v této kategorii, jak jsme si ji vymezili.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 15 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Vintage-Garage přispěl 15 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist