Několikrát zneužil tísňové linky, teď mu hrozí pokuta až 200 tisíc korun

ilustrační foto

NÁCHODSKO – Policisté z Nového Města nad Metují nyní řeší dvaašedesátiletého muže, který v poslední lednový den v odpoledních hodinách během 30 minut volal na tísňové linky 150, 155 a 158. Tvrdil, že v obci Slavětín hoří střecha domu, i když to nebyla pravda.

„Muž se svým jednáním dopustil přestupku podle zákona o elektronických komunikacích, kde se říká, že tomu, kdo uskutečňuje zlomyslná volání na číslo tísňového volání, může být ve správním řízení uložena pokuta až 200 000 korun,“ říká policejní mluvčí Lucie Konečná.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Lidé by si měli uvědomit, že při volání na tísňovou linku 158 není nikdo anonymní. Vypátrat volající není těžké a postih je vysoký. Operátoři tísňových linek disponují vyspělým technickým zařízením, které umožňuje nejen zjistit přesné místo volání, ale i jeho telefonní číslo, pak je již snadné odhalit pachatele.

Telefonní linka 158 je bezplatnou linkou tísňového volání Policie České republiky a je určena široké veřejnosti pro telefonická oznámení, která mají charakter tísňových výzev, jejichž obsahem jsou zejména:

  • informace o ohrožení života, zdraví, majetku nebo veřejného pořádku,
  • informace vztahující se k trestné činnosti, pátrání po pohřešovaných a hledaných osobách, pátrání po odcizených vozidlech, haváriím, výbuchům a živelným pohromám, dopravním nehodám, komunikačním závadám a odtaženým vozidlům