Konec neustálé nejistoty kvůli šedinám. Domácí prostředky si s šedivými vlasy poradí levně a efektivně

Fotografie: Depositphotos

Šediny jsou běžným problémem pro mnoho lidí. Štěstím je, že existuje několik přírodních způsobů, jak proti nim bojovat. Vyzkoušejte některý z nich.

Šediny jsou přirozenou součástí stárnutí, ale mnoho lidí se jich chce zbavit. Ačkoli jsou chemické barvy a profesionální salóny snadnou možností, mnoho lidí hledá přírodní způsoby, jak bojovat proti šedivým vlasům. Domácí prostředky pro odstranění šedin mohou být efektivní a cenově dostupné a pomáhají také chránit vlasy před poškozením. V tomto případě vám pomohou byliny, oleje a další přírodní ingredience, říká doktorka Debra Rose Wilson.

Šediny nemusí být noční můra

Vlasy procházejí přirozeným cyklem odumírání a následné regenerace. Jak vaše vlasové folikuly stárnou, produkují méně barvy. Ačkoli o skutečném začátku šedivění rozhodují vaše genetické předpoklady, jakmile je vám 35 let, vaše stárnoucí vlasové folikuly pravděpodobně začnou produkovat bílé nebo šedivé vlasy, které nahradí poslední odumřelý vlas.

Zatímco někteří lidé oslavují šediny jako známku zralosti a moudrosti, mnozí mají pocit, že vypadají starší, když jim vlasy začnou šedivět, a chtěli by, aby šediny zmizely a oni by vypadali mladistvěji. Jaké jsou nejznámější a nejúčinnější metody v boji proti šedinám?

Henna – přírodní způsob boje proti šedivým vlasům

Henna je přírodní barvivo, jež se dlouho používá k barvení vlasů. Je to skvělá volba pro ty, kteří chtějí odstranit šediny, protože neobsahuje škodlivé chemikálie a je bezpečná pro vlasy. Henna má také příznivé účinky, jako je posílení a zlepšení kvality vlasů. Smíchá se s vodou nebo čajem a po nanesení na vlasy se nechá působit po dobu několika hodin. Po umytí vlasů bude barva trvalejší a vlasy budou mít zdravější vzhled.

Olejová kúra proti šedivým vlasům

Olejová kúra je dalším účinným způsobem, jak bojovat proti šedivým vlasům. Používá se k masírování vlasů a pokožky hlavy, pomáhá posílit vlasy a zlepšit jejich kvalitu. Některé oleje, jako je kokosový olej nebo ricinový olej, jsou obzvláště účinné při boji proti šedivým vlasům, protože obsahují vitamín E a antioxidanty. Pro nejlepší výsledky nechte olej působit na vlasech po dobu alespoň hodiny nebo přes noc a poté je umyjte. Olejová kúra by měla být prováděna pravidelně.

olej kokosový
Fotografie: Pexels

Černý čaj – přírodní tónování pro šedivé vlasy

Černý čaj může být skvělým přírodním způsobem, jak tónovat šedivé vlasy. Obsahuje pigmenty, jež pomáhají tmavit vlasy a zabraňují šedivění. Navíc černý čaj obsahuje antioxidanty, které pomáhají posílit vlasy a zlepšit jejich kvalitu. Připravte silný černý čaj a nechte ho vychladnout. Poté ho použijte jako poslední umytí vlasů po šamponování. Můžete také přidat trochu černého čaje do svého šamponu nebo kondicionéru pro další účinnost.

Další prostředky pro šedivé vlasy

Přírodní „léčba“ šedivých vlasů může nabídnout mnoho možností pro zlepšení a ochranu vašich vlasů. Použití přírodních ingrediencí, jako jsou bylinky a oleje, může posílit vlasy a zabránit dalšímu šedivění. Používání přírodních metod může také být lepší volbou než chemické barvy, protože neobsahují škodlivé složky. Zastánci přírodní léčby navrhují řadu přírodních prostředků na šedivé vlasy. Patří mezi ně:

  • Kokosový olej: Každý druhý den před spaním vmasírujte do vlasů a pokožky hlavy kokosový olej. Druhý den ráno si vlasy umyjte jako obvykle.
  • Zázvor: Každý den snězte lžičku čerstvého nastrouhaného zázvoru smíchaného s 1 lžící medu.
  • Černá melasa: Každý druhý den snězte lžíci černé melasy (ze šťávy z cukrové třtiny, nikoli z řepného cukru), věří se, že zvrátí proces šedivění.
  • Ghí: Dvakrát týdně si masírujte vlasy a pokožku hlavy čistým ghí (přepuštěným máslem).
  • Amarant: Třikrát týdně nanášejte na vlasy čerstvou amarantovou šťávu.
  • Cibule: Rozmixujte cibuli v mixéru a poté použijte sítko, aby vám zůstala šťáva. Dvakrát týdně si tuto šťávu vetřete do pokožky hlavy, nechte ji působit 30 minut a poté umyjte šamponem jako obvykle.
  • Šťáva z mrkve: Každý den vypijte 250 ml mrkvové šťávy.
Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]