ExportMag.cz: Ve světě vznikne síť chytrých učeben Archimedes s českými technologiemi

České inovativní firmy spouštějí projekt venkovních chytrých učeben. Ty mají vyrůst v desítkách měst nejen v Evropě a USA, ale možná i v Kolumbii, Indii či na Novém Zélandu.

První vzorovou učebnu právě dokončují v Hodoníně. Vybavena bude termokamerami k pozorování zvířat, meteorologickou stanicí, solárními panely či biokompostérem.

Základní stavba vzorové učebny v Hodoníně je dokončena, otevřena bude oficiálně 28. března na Mezinárodní den učitelů.

Je chytřejší, než vypadá. Na první pohled působí venkovní učebna Archimedes jako sice vkusná, ale celkem běžná a nenápadná přízemní stavba. Už na ten druhý je ale zřejmé, že jde ve skutečnosti o do detailu promyšlenou a chytrými technologiemi od podlahy po střechu prošpikovanou učebnu. Má v mnoha městech světa vytvořit moderní a ekologické prostředí pro vzdělávání s „vychytávkami“ hodnými 21. století.

Projekt spustila česká exportní aliance CzechTrade Elements For Smart City, která sdružuje necelé dvě desítky tuzemských inovativních firem. Základní stavba první vzorové učebny byla po dvou měsících prací dokončena loni v prosinci v Hodoníně, který má ambici stát se v České republice průkopníkem technologií pro chytrá města. První Archimedes přitom vzniká na místě, kde bylo původní staré venkovní vzdělávací centrum zničeno v létě 2021 tornádem.

Nová učebna Archimedes je teď vybavována spoustou moderních výrobků převážně české provenience. Už samotný stavební materiál je českým patentem. Jde o recyklovaný produkt PackWall od stejnojmenné firmy, která vyrábí z odpadových tetrapak obalů jakousi obdobu dřevěných desek. Konstrukce je zvenčí ošetřena hydrofobním nanonátěrem, což ji ochrání minimálně 15 let proti vodě či UV záření bez nutnosti údržby. „Uvnitř bude zajištěno čidly řízené biodynamické osvětlení českého výrobce s různým režimy – od výuky, přes kino až po koncert,“ říká Antonín Koplík, šéf exportní aliance pro chytrá města a jednatel firmy Moram, která je v projektu Archimedes lídrem…

Na kolik stavba vyjde a které dotace na ni lze využít?

Kde a jak bude v rámci projektu Archimedes fungovat mezinárodní vzdělávací síť?

Jak si bude učebna sama zajišťovat energii, vodu nebo plody pro školní jídelnu?

Více čtěte zdarma v plné verzi článku na sesterském webu EXPORTMAG.CZ.

Doporučujeme