MotoGP přichází s novým formátem závodního víkendu

Rok 2023 přináší změnu ve formátu závodního víkendu MS silničních motocyklů. Na programu je jednadvacet Grand Prix, což je zatím nejvíc v historii a k tomu je v sobotu vložen sprintový závod, takže jezdci a jejich týmy mají celkem dvaačtyřicet klání. Dnes byla oficiálně představena podoba závodního víkendu s programem od pátečních tréninků až po nedělní závody.

PÁTEK

Pátek zůstane tréninkovým dnem. Třída MotoGP má na programu celkem dva tréninky. Ten první začíná v 10.45 hodin a má 45 minut. Druhý trénink odstartuje v 15.00 hodin a je prodloužen na rovných 60 minut. Kombinace časů obou tréninků následně určí jezdce pro kvalifikace Q1 a Q2. Tréninky již nenazýváme volnými tréninky, protože jimi již nejsou.

V případě nižších tříd … Moto2 má v pátek dva tréninky po 40 minutách, Moto3 má dva tréninky po 35 minutách. Oba tyto tréninky se započítávají do kombinace časů pro postup do Q1 a Q2, plus třetí trénink, který je na programu v sobotu dopoledne.

SOBOTA

Sobota je nyní zcela přepracovaná a pro fanoušky zajímavá prvním kláním víkendové Grand Prix, jímž je nově sprint MotoGP. Týmy královské kubatury mají na programu 30minutový volný trénink, podobně jak loni FP4. Následuje kvalifikace ale s tím rozdílem, že Q1 začíná už v 10.50 hodin a Q2 rozdělí pozice na startu v 11.15 hodin.

Sprint MotoGP bude mít svou vlastní identitu. Po zkráceném patnáctiminutovém startovním roštu odstartuje nový závod každou sobotu v 15.00 hodin a pódium bude v závislosti na Velké ceně tak, aby se oslavy přiblížily fanouškům. V 16.15 hodin bude k sprintovému klání tisková konference, na níž budou tři nejlepší ve sprintu, vítěz kvalifikace a lídr šampionátu.

Dřív než v sobotu odstartují sprint MotoGP, odjedou 30 minutový trénink jezdci tříd Moto2 a Moto3. Kombinované časy tréninků 1-2-3 následně určí postupující pro Q1 a Q2. Kvalifikace Moto3 začíná jako první ve 12.50 hodin, kvalifikace Moto2 má termín od 13.45 hodin.

NEDĚLE

Zásadní změnou je, že jezdci tříd Moto2 a Moto3 nemají zahřívací tréninky. Jediná třída MotoGP zahájí den závodu warm-upem, který začne v 10.00 hodin a bude trvat 10 minut.

Závod Moto3 startuje v 11.00 hodin.
Závod Moto2 startuje ve 12.15 hodin.

Závod MotoGP má termín startu ve 14.00 hodin. Pořadí Moto3 - Moto2 – MotoGP zůstane zachováno po celou sezonu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist