Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut by se letos mohl oživit, Euro 7 si však vyžádá výrazné zdražování

Diskuze (28)

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v letošním roce zvýší o pět procent na zhruba 9,8 milionu vozů po loňském poklesu na nejnižší úroveň za téměř 30 let. Předpovědělo to Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Zároveň ale varovalo před negativními důsledky plánované přísnější emisní normy Euro 7, která by podle něj mohla zdražit automobily v průměru o 2000 eur (téměř 48.000 Kč) a podkopat poptávku, napsala agentura AFP.

Přísnější emisní limity pro nové osobní i nákladní automobily označované jako Euro 7 v listopadu navrhla Evropská komise. Komisař pro vnitřní trh Thierry Breton podle AFP tvrdí, že Euro 7 zvýší náklady na jeden automobil pouze o 100 až 150 eur (zhruba 2400 až 3600 Kč).

Loni se prodej aut v EU snížil o téměř pět procent na necelých 9,3 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň od roku 1993. Za poklesem stál zejména nedostatek součástek pro výrobu automobilů. "Navzdory mnoha nejistotám by se měl trh v roce 2023 začít zotavovat," uvedla generální ředitelka ACEA Sigrid de Vriesová. "Stále se však nacházíme 25 procent pod úrovní roku 2019, situace zůstává křehká," dodala.

Prezident sdružení a šéf francouzské automobilky Renault Luca De Meo vyzval představitele EU k opatřením, která by zabránila poklesu konkurenceschopnosti evropského automobilového průmyslu. "Náš automobilový průmysl měl dlouhou dobu konkurenční výhodu u vozidel se spalovacím motorem," uvedl. "V případě elektromobilů to již platit nebude, přinejmenším v krátkém období," dodal. Upozornil rovněž, že konkurence z Číny a Spojených států těží z rostoucí podpory ze strany tamních úřadů.

Video se připravuje ...

De Meo také varoval, že emisní norma Euro 7 by na automobilový průmysl uvalila nerealistická omezení a ve skutečnosti by zbrzdila tempo snižování automobilových emisí. "Plnění normy Euro 7 by přineslo nárůst nákladů, který by zákazníky odradil od nákupů těchto nových vozů," dodal. To by podle něj znamenalo, že na silnicích by se delší dobu držely starší vozy s vyššími emisemi.

Diskuze (28)

Doporučujeme

3. 2. 2023 23:09
Re: Automobil jen do majetné rodiny
Ty vieš, čo je mozog..? Snáď aj nejaký máš? Sorry, tomu sa nedá veriť.
3. 2. 2023 22:19
Re: Automobil jen do majetné rodiny
Taky jsem zvědav ;-)
Avatar - Barrichello
3. 2. 2023 11:01
Re: Kdo nema problem?
Vlak jim ujede, vypálí jim ho Čína :-)

která ty EV plečky nabídne za daleko lepší ceny :-) A naív drží 25-85% veškerých surovinových zásob nutných pro výrobu i celého navázaného utopistického projketu OZE.

Takže smůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůláááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
3. 2. 2023 09:26
Re: euro0 by mnohe jiste vyresilo
Ty si byl po ránu zas chytrej vid, že lidi masivně neumírali když to Euro 0 platilo nebo neumíraj někde v Asii a Africe,Iránu, Iráku atd kde jezdí různé letité šroty a všechno co je schopné jízdy.

Můj děda jezdil jako profi šofér s Tatrou 111, Pragovkama S5T a V3S a později s osobáky GAZ Poběda a GAZ 21 Volha cca 15 let, denně na cestách, do kabiny mu čmoudily ty EURO 0 auta co jely před ním a dožil se bez měsíce 88 a žádný problémy s plícema atd neměl.

Zase prolhaný žvásty s cílem strašit lidi vid :-)

To je jako když psali, že rakovinu u horníků co dělali na uranu způsobal zásadně ten uran, a pak z lékařské anamnézy vyplynulo, že víc jak půlka byli kuřáci co kouřili denně 25-40 cigaret pod dobu 30+ let a někteří k tomu lili ještě ročně tak 60-100 litrů chlastu :-)
Ale bylo 100% jistý že to maj z uranu :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Avatar - speedfred
3. 2. 2023 09:05
Re: Automobil jen do majetné rodiny
Čo je na diamante neslušné? :D