Brněnský orchestr po padesáti letech vyráží na americké turné

Foto: archiv Filharmonie Brno

BRNO – Filharmonie Brno vyráží na americké turné. Odehraje celkem sedm koncertů na sedmi místech, v čele se šéfdirigentem Dennisem Russellem Daviesem.

Orchestr odstartuje v Carnegie Hall Symfonií č. 12 „Lodger“. „Carnegie je meta každého orchestru. Jsem nesmírně ráda, že naše město tam bude Filharmonie Brno reprezentovat tak významným počinem, jako je newyorská premiéra symfonie za osobní účasti Philipa Glasse,“ řekla primátorka Markéta Vaňková. Kromě díla Glasse veze Filharmonie Brno za oceán tři díla Leoše Janáčka, dvě skladby Bohuslava Martinů a tři symfonie Antonína Dvořáka. To vše v kombinaci se soudobou hudbou Philipa Glasse, Laurie Anderson či Williama Bolcoma.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připavujeme plejádu pestrých zpráv.

S filharmoniky vystoupí světoví sólisté – pětinásobná držitelka Grammy Angélique Kidjo nebo varhaník Christian Schmitt. V tomto seskupení orchestr zahrál Glassovu symfonii už dvakrát – na festivalu Pražské jaro a Moravský podzim. Orchestr se do Spojených států vrací po padesáti letech. V roce 1973 tam v průběhu jednoho měsíce odehrál devatenáct koncertů, z toho dva před vyprodanou Carnegie Hall. Při prvním z nich, 31. ledna 1973, se kromě tehdejší Státní filharmonie Brno pod taktovkou Jiřího Bělohlávka představil také tehdy dvacetiletý houslista Václav Hudeček.