TOPlist

Samsung má nové notebooky. Nadchnou vzhledem i výbavou, mají ale zásadní nedostatek

GalaxyBook3 Ultra clanek
  • Galaxy Book 3 přichází ve čtyřech různých variantách, které jsme otestovali přímo v San Franciscu
  • Můžete mít nabušený stroj s grafikou od Nvidie, nebo konvertibilní ultrabook s podporou 5G
  • Čeští zájemci bohužel mají smůlu – s oficiální distribucí se u nás opět nepočítá

V minulých letech Samsung využíval jarního eventu Galaxy Unpacked k představení nových vlajkových smartphonů a sluchátek. Letos však namísto druhé položky odhalil rovnou čtyři nové notebooky řady Galaxy Book 3. Jejich společným jmenovatelem jsou nové procesory Intel Core 13. generace, 120Hz displeje a operační systém Windows 11 doplněný o spoustu vylepšení pro komunikaci se smartphony Galaxy.

Galaxy Book 3 Ultra: když potřebujete opravdu hodně výkonu

Hlavní notebookovou hvězdou dnešní akce se stal Galaxy Book 3 s přídomkem Ultra, který jako jediný z celé čtveřice disponuje dedikovaným grafickým čipem. Z tohoto důvodu je jeho hlavním lákadlem maximální výkon namísto lehkého a tenkého těla – v pase má 16,5 mm a váží 1,79 kg.

Jak název prozrazuje, přenosný počítač dostal do vínku displej s úhlopříčkou 16 palců. Samsung použil jemný Dynamic AMOLED 2X panel s rozlišením 2 880 × 1 800 pixelů (poměr stran 16:10). Ten umí zobrazit 120 % barev v širokém gamutu DCI-P3, a to s maximálním jasem 400 nitů a adaptivní obnovovací frekvencí 48–120 Hz.

Galaxy Book3 Ultra
Samsung Galaxy Book 3 Ultra

Rámečky okolo displeje jsou až na ten spodní příjemně tenké, přesto se do toho horního vešla webkamera s Full HD rozlišením. Rozpoznávání uživatele podle obličeje chybí, o zabezpečení se stará čtečka otisků prstů zabudovaná do zamykacího tlačítka. Kvalitní audiovizuální zážitek podpoří i sestava čtyř reproduktorů s certifikací Dolby Atmos. Tvoří ji dvojice basových s výkonem 5 wattů a dvojice výškových s výkonem 2 watty. O záznam zvuku se pak starají dva studiové mikrofony.

Díky velkému displeji si mohl Samsung dovolit nasadit velkorysou podsvícenou klávesnici, na jejíž pravou stranu se vešel třísloupcový numerický blok. Kvůli němu se obrovský touchpad pod klávesnicí nenachází uprostřed, ale je situován blíže k levé straně.

Galaxy Book 3 Ultra pohání procesory Intel Core i7 a i9 třinácté generace s certifikací Intel Evo. Grafický výkon spočívá na bedrech grafik Nvidia GeForce RTX 4050, nebo 4070. RAM může dosahovat kapacity 16, nebo 32 GB. Úložiště lze získat v kapacitách 512 GB, nebo 1 TB, Samsung nicméně umožňuje jeho zvětšení díky rozšiřujícímu slotu pro druhé SSD typu NVMe.

Akumulátor se pyšní kapacitou 76 Wh, jeho dobíjení obstarává přiložená 100W nabíječka s USB-C koncovkou. Na těle notebooku se nacházejí rovnou dva tyto porty se specifikací Thunderbolt 4. Kromě nich je zde ještě přítomné jedno USB-A, HDMI 2.0, čtečka microSD karet a 3,5mm port na sluchátka. Bezdrátovou konektivitu obstarává Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.1.

Galaxy Book 3 Pro 14 a 16: ultrabooky pro práci i zábavu

Pokud si vystačíte bez vysokého grafického výkonu, mohou vás zaujmout modely Galaxy Book 3 Pro s 14“ a 16“ displeji. Nemají sice dedikovanou grafiku, zato potěší lepší přenositelností – jejich tloušťka činí 11,3, respektive 12,5 mm, hmotnost pak 1,17, respektive 1,56 kg.

Galaxy Book3 Series Image 01
Samsung Galaxy Book 3 Pro

Ani zde Samsung na zobrazovačích nešetřil – v obou případech je nasazen Dynamic AMOLED 2X panel s rozlišením 2 880 × 1 800 pixelů, u 14″ modelu si tak užijete o něco jemnější podívanou. Oba displeje se dále pyšní maximálním jasem 400 nitů a adaptivní obnovovací frekvencí 120 Hz. O reprodukci hudby se stará čtveřice reproduktorů s certifikací Dolby Atmos, záznam zvuku zabezpečují duální studiové mikrofony.

Srdcem dvojice jsou procesory Intel Core i5 a i7 třinácté generace s integrovanou grafikou Intel Iris Xe. RAM bude nabízena v kapacitách 8, 16 a 32 GB, úložiště 256, 512 GB a 1 TB. Portovou výbavu tvoří dvě USB-C (Thunderbolt 4), jedno USB-A, HDMI 1.4, slot na microSD karty a 3,5mm port na sluchátka. Bezdrátově se počítače umí připojit k Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.1.

Klávesnice 16″ modelu je obohacena o numerický blok, klávesnice 14″ varianty má spotřebitelsky přívětivější rozložení s vycentrovaných touchpadem. V obou případech se o zabezpečení stará čtečka otisků prstů v zamykacím tlačítku. S fyzickou velikostí se pojí i rozdílná kapacita akumulátorů – menší stroj má 63 Wh, větší 76 Wh. V obou případech k nabíjení slouží 65W nabíječka.

Galaxy Book 3 Pro 360: opravdu velký konvertibl

Samsung má ve své nabídce i nový konvertibl. Je jím Galaxy Book 3 Pro 360, jehož parametry jsou prakticky ve všem totožné s 16“ Galaxy Bookem 3 Pro. Hlavní rozdíl spočívá v možnosti obtočit klávesnici okolo displeje v úhlu 360° a přejít do režimu stan, stojan, nebo tablet. Musíte však překousnout hmotnost 1,66 kg, nebo 1,71 kg u 5G varianty. Ano, čtete správně, u tohoto modelu Korejci nabízí možnost zakoupit variantu se slotem na SIM s podporou sítí 5G.

Krom velikosti je displej stejný jako ten u Galaxy Book 3 Pro i v jiných parametrech, ovšem tentokrát jej lze ovládat stylusem, který najdete přímo v balení. Ani zbytek výbavy se od nekonvertibilního modelu nijak neliší – máme zde stejné procesory, paměti, displej i portovou výbavu. Totožná je i sestava reproduktorů či bezdrátová konektivita. Klávesnice obsahuje numerický blok, vestavěný akumulátor s kapacitou 76 wattů se dobíjí 65W adaptérem.

Windows 11 s vylepšeními od Samsungu

Na všech počítačích běží operační systém Windows 11, který je uzpůsoben tak, aby lépe spolupracoval s telefony a tablety Samsung. Uživatelé mohou mezi počítači a telefony bezdrátově přenášet data, využívat instantní hotspot vyvolatelný jedním klikem, ovládat z počítače obrazovku telefonu nebo dokonce využít obrazovku tabletu Galaxy Tab jako sekundární displej počítače.

GalaxyBook3 Pro 360 photo
Samsung Galaxy Book 3 Pro 360

Podporována je i spolupráce s mobilní fotoaplikací Expert RAW, přičemž snímky v ní pořízené lze do nových počítačů přenášet a na nich je upravovat. Vybrané funkce fungují pouze s nejnovějším prostředím One UI 5.1, které dostanou i některé starší vlajkové smartphony.

Cena a dostupnost

A jaká je vlastně ta zásadní chyba, o které se zmiňujeme v nadpise tohoto článku? Dostupnost. Od Samsungu máme potvrzeno, že ani s řadou Galaxy Book 3 se na českém trhu nepočítá, takže pokud se vám představené stroje líbí, musíte se po nich poohlédnout v zahraničí a smířit se s absencí českého potisku kláves. Ve vybraných zemích budou nové přenosné počítače dostupné v barvách Graphite a Beige od 17. února. Ceny pro americký trh jsou následující:

  • Galaxy Book 3 Pro  startuje na ceně 1 249 USD (asi 32 700 korun s DPH)
  • Galaxy Book 3 Pro 360 začíná na 1 399 USD (asi 36 600 korun s DPH)
  • Galaxy Book 3 Ultra startuje na 2 199 USD (asi 57 600 korun s DPH)
Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku