S Jiřím Buchalem o dřevostavbách mluvila Jana Machová (Foto: Jana Machová) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Vyplatí se stavět dům na klíč teď, nebo je lepší počkat? Jak dlouho trvá postavit dřevostavbu a jak dlouho vám vydrží? Co je pro dřevěný dům horší, oheň nebo voda? To a mnohem více se dozvíte v našem podcastu. Přečtěte si, co zajímavého nám řekl náš dnešní host. 

Šestadvacátý díl našeho podcastu jsme věnovali dřevostavbám. Pozvání Jany Machové přijal Ing. Jiří Buchal ze společnosti RD Rýmařov, který má s dřevostavbami obrovské zkušenosti, a to nejen co se týče rodinných domů na klíč, ale také bytovek nebo developerských projektů. V současnosti nabízí bezmála tři desítky projektů rodinných domů. Celý podcast si můžete poslechnout na své oblíbené podcastové aplikaci nebo přímo pod tímto odstavcem.
 

Jak vnímáte situaci na stavebním trhu? Vyplatí se stále ještě teď postavit dřevostavbu nebo rodinný dům obecně?

Pokud někdo vlastní pozemek a chce stavět, poradil bych mu jedno: neměl by to odkládat. Inflace žene ceny nahoru a vývoj cen stavby domů na klíč tomu odpovídá. Proto je lepší si vzít i tu 6% hypotéku, protože i tak je to oproti inflaci méně.

Nepůjde ale inflace časem dolů a s ní i ceny stavebních materiálů? Nevyplatí se počkat?

Je třeba mluvit o dvou oblastech. Tou první je nabídka bydlení v bytech, které staví a rozprodávají developeři. Ti mají odlišnou marži vůči nákladům, než má ta druhá oblast, a tou jsou stavby rodinných domů. Byty se teď přestaly prodávat a developeři musejí sáhnout ke snížení cen.

Naproti tomu stavaři rodinných domků mají marže už tradičně velmi nízké, protože zde panuje velká konkurence. Snižovat marži už proto není možné. A ceny stavebních materiálů narostly loni až čtyřnásobně. Například kubík polystyrenu stál 1.000 Kč, aby v létě vzrostl na 4.200 Kč. Sice potom cena klesla na 3.000 Kč, takže opticky ceny klesají, ale fakticky jsme pořád na trojnásobné výši nákladů než před rokem.

Takže i ceny jsou stále vysoké a v dlouhodobém horizontu porostou. Cena domu na klíč se tedy neustále zvyšuje. Nečekejte.

Není v dřevostavbě větší riziko požáru? Jak je to s bezpečností?

Dřevostavba je zjednodušeně řečeno dřevěná konstrukce, která je ovšem pobitá žáruvzdornými deskami. Riziko požáru zde tedy není takové, jak si mnozí představují. Horší je to s vlhkostí, která může u tohoto typu stavby představovat velký problém a způsobit větší škody než oheň. Takže voda představuje větší riziko než oheň.

Tahle dřevostavba přežila tornádo na Moravě (Foto: Jiří Buchal)
Tahle dřevostavba přežila tornádo na Moravě (Foto: Jiří Buchal)

Je dřevostavba stejně odolná vůči vlivům počasí jako zděná stavba?

Vůči povodním je dům odolný stejně jako jiná stavba. Při poškození povodní se dá dům rozebrat, vysušit, opravit a znovu „zadeklovat“. Je to záležitost několika dnů. U zděné stavby něco takového řešíte měsíce až roky. 

Co se týče větrných podmínek, dřevostavby jsou dimenzovány na poryvy větru z boku. Možná si vzpomenete na záběry z břeclavska po tornádu, kde byla zničená ulice, domy bez krovů a bez štítů, ale čněla tam jedna stavba: žlutý dům s novou fasádou. To byla dřevostavba, která poryvy větru "odpružila".

Jak probíhá stavba dřevostavby a jak dlouho trvá? Je pravdou, že dřevostavbu na klíč lze postavit už za měsíc?

Pokud máte pozemek a přijdete za dodavatelem, přibližně během měsíce si vyberete dům, který by vám vyhovoval, typový dům se upraví podle vašich požadavků. Další měsíc se bude dům projektovat pro stavební povolení. 

Když vše půjde hladce, stavební úřad vydá povolení za měsíc, měsíc a půl. Už jsme tedy na čtyřech měsících. Po této domě se dá typový dům do výroby v hale a za další dva měsíce přijede dům na vaši parcelu a pak už je to záležitost tří až čtyř týdnů.  

Samotná stavba na místě tedy skutečně trvá měsíc. 

Jaká je životnost dřevostavby vs. zděný dům?

Dřevostavby, které u nás vznikaly pod jménem okál, stojí už déle než 50 let. Nedávno, na veletrhu ForArch jsem slyšel jsem od několika lidí, že v okálu žijí přes čtyřicet let, čtyřicet pět let. Ve Švýcarsku jsem viděl dřevěný dům, který stojí 300 let. 

Co ještě v podcastu zaznělo:

  • Jaké jsou hlavní výhody dřevostaveb? 
  • Proč bychom si ji měli zvolit, pokud zvažujeme stavbu domu? 
  • V čem mají dřevostavby navrch ve srovnání se zděnými stavbami?
  • Jak je to s financováním dřevostaveb? 
  • Jaké jsou podmínky pro získání hypotéky? Je zde nějaký rozdíl ve srovnání se zděnými domy? 
  • Jak se dá s dřevostavbou ušetřit na energiích
  • Na co si dát pozor při výběru dodavatele dřevostaveb? Jak vybrat toho správného? Na co se zaměřit?
  • Existují pasivní dřevostavby?
  • Kde si můžeme prohlédnout nějaký vzorový dům?

Nezapomeňte si také poslechnout ostatní díly našeho Podcastu o stavbě, zahradě a bydlení. Jako hosty si zveme odborníky a profesionály na stavby, zahradu a vše, co se točí kolem bydlení.

Všechny díly najdete také na populárních platformách: 

Spotify
Google Podcasts 
Apple Podcasts