Banánový čaj jako netradiční prevence proti srdečním onemocněním a regulátor krevního tlaku

Cynthia Doresi / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Banány stále patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Konzumovat je můžete na různé způsoby, například i ve formě čaje. Uvařit si ho můžete se slupkou i bez.

Banány jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce na světě. Jsou vysoce výživné, mají sladkou chuť a slouží jako hlavní složka mnoha receptů, ať už sladkých, tak i slaných, říká doktorka Katey Davidson. Z banánů si dokonce můžete připravit i relaxační čaj. Vařit můžete samotnou dužinu, nebo i celý banán se slupkou.

Jak si připravit banánový čaj?

Banánový čaj se připravuje velmi snadno. Banány můžete použít se slupkou i bez. Pro banánový čaj bez slupky naplňte hrnec 2–3 šálky (500–750 ml) vody a přiveďte k varu. Jeden banán oloupejte a oba konce odkrojte. Přidejte banán do vroucí vody. Snižte plamen a nechte 5–10 minut vařit. Podle chuti přisypte skořici nebo oslaďte medem. Vyjměte banán a rozdělte zbývající tekutinu do 2–3 šálků.

Pro čaj z banánové slupky opět naplňte hrnec 2–3 šálky (500–750 ml) vody a přiveďte k varu. Jemně opláchněte celý banán pod tekoucí vodou, abyste odstranili nečistoty. Nechte slupku a odřízněte oba konce. Přidejte banán do vroucí vody. Snižte plamen a nechte 15–20 minut vařit. Opět můžete přisypat skořici nebo osladit medem dle chuti. Vyjměte banán a rozdělte zbývající tekutinu do 2–3 šálků. Pokud si čaj vychutnáváte sami, uložte případné zbytky do lednice a vypijte do 1–2 dnů.

banány
Fotografie: Pixabay

Zdravotní přínosy banánového čaje

Pití banánového čaje může nabídnout různé zdravotní výhody. Banány mají přirozeně vysoký obsah antioxidantů rozpustných ve vodě, které mohou pomáhat v boji proti volným radikálům a předcházet chronickým onemocněním, jako je srdeční onemocnění. Banány také předcházejí problému nadýmání díky velkému množství draslíku, jenž je důležitý pro regulaci rovnováhy tekutin, zdravého krevního tlaku a svalových kontrakcí.

Po konzumaci banánového čaje se kvalitně vyspíte, protože banány obsahují 3 hlavní živiny, jež pomáhají zlepšit spánek – draslík, hořčík a tryptofan. Pitím banánového čaje podpoříte zdraví srdce, pomáhá snížit krevní tlak a riziko rozvoje srdečních onemocnění a mrtvice.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]