Ušní maz se netvoří náhodou. Pro člověka je užitečný, problém však nastává, pokud se ho nahromadí příliš velké množství

Fotografie: Depositphotos

Ušní maz je často považován za špínu, ale opak je pravdou. Má svůj důležitý účel. Jeho přebytek však může představovat problém. Nejlépe ho odstraníte domácími prostředky.

Ušní maz se tvoří ve zvukovodech. Jeho přítomnost je obvykle normální a považována za zdravou. Někdy však může být nahromadění ušního mazu nepříjemné, nevzhledné a v některých případech může dočasně ovlivnit váš sluch. Ačkoli jsou k dispozici volně prodejné produkty na rozpuštění ušního mazu, existuje také několik domácích postupů, které můžete použít k vyčištění svých vnějších zvukovodů, říká doktorka Debra Sullivan.

Čištění uší: ano, nebo ne?

Drtivá většina lidí si uši čistí pravidelně. Věří, že tato praxe je prospěšná pro jejich zdraví. Je tomu tak, nebo je lepší si ušního mazu nevšímat? Ušní maz odstraňovat skutečně nemusíte. Nejedná se totiž o špínu, jak by si někteří mysleli. Naopak slouží důležitému účelu – lubrikuje a chrání vaše uši. Pomáhá dokonce snižovat riziko ušních infekcí, protože má antibakteriální vlastnosti.

Rizika odstranění ušního mazu mohou převážit potenciální přínos. Čištění ušního mazu vatovým tampónkem může i poškodit nebo podráždit zvukovod, či dokonce propíchnout ušní bubínky. Měli byste také pochopit, že čištěním uší předmětem, který si vkládáte do ucha, zastrkáte ušní maz hlouběji dovnitř, což může časem vést k ucpání.

Domácí prostředky na odstranění ušního mazu

Neměli byste se pokoušet odstranit ušní maz, pokud máte perforovaný ušní bubínek, infekci, jste-li po operaci ucha či trpíte tinnitem nebo jinými ušními komplikacemi. V těchto případech byste se měli poradit se svým lékařem, který vám pomůže s odstraněním ušního mazu. Také pokud během kteréhokoli z těchto postupů pocítíte bolest nebo nepohodlí, okamžitě přestaňte a poraďte se se svým lékařem.

ucho maz
Fotografie: Freepik

Použijte jedlou sodu

Ušní maz můžete odstranit doma pomocí jedlé sody. Rozpusťte 1/2 lžičky jedlé sody v 60 ml teplé vody. Pokud máte lahvičku s kapátkem, nalijte do ní roztok. Nakloňte hlavu na stranu a jemně kápněte 5 až 10 kapek roztoku do ucha. Nechte roztok v uchu po dobu 1 hodiny, poté ho opláchněte vodou. Dělejte tak jednou denně, dokud se ušní maz nevyplaví.

Odstranění ušního mazu peroxidem vodíku

Ušní maz můžete odstranit doma pomocí 3% peroxidu vodíku. Nakloňte hlavu na stranu a nakapejte si do ucha 5 až 10 kapek peroxidu vodíku. Držte hlavu na straně po dobu 5 minut, aby peroxid mohl proniknout do mazu. Postup provádějte jednou denně po dobu 3 až 14 dnů. Ušní maz se změní na vodu a vyteče ven. Ucho vytřete tampónkem nebo kapesníkem, abyste se zbavili vlhkosti, a zabránili tak růstu bakterií.

Ušní maz zjemněte olejem

Ušní maz je látka podobná oleji. Některé oleje tedy mohou při kontaktu způsobit změknutí ušního mazu. K použití se doporučují následující oleje:

  • dětský olej,
  • kokosový olej,
  • glycerol,
  • minerální olej,
  • olivový olej.
tuhý kokosový olej ve skleničce
Fotografie: Pexels

Mírně zahřejte vybraný olej a nalijte ho do lahvičky s kapátkem. Neohřívejte ho ale v mikrovlnné troubě. Před vložením do ucha vždy otestujte teplotu, abyste se nespálili. Nakloňte hlavu na stranu a kápněte si do ucha několik kapek oleje. Držte hlavu na boku po dobu 5 minut. Opakujte 1× nebo 2× denně.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]