DomůZprávy a názoryTiskové zprávyMístopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová: Vyzývám výbor, aby doporučil odvolání pana Köppla z...

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová: Vyzývám výbor, aby doporučil odvolání pana Köppla z mediální rady, není nestranný

-

Praha, 2. února 2023 – Dnes proběhne jednání Volebního výboru Poslanecké sněmovny ve věci střetu zájmů Daniela Köppla, člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Jednání je na podnět místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Piráty Olgy Richterové. Daniel Köppl pracuje pro předsedu i místopředsedu hnutí ANO, získal od hnutí ANO odměnu a veřejně se aktivně angažoval v kampani prezidentského kandidáta Andreje Babiše. Zákon přitom ukládá členovi Rady být zárukou nezávislosti a nestrannosti. Důvěru ve svou nestrannost svým jednáním pan Köppl podle Olgy Richterové ztratil.

„Očekávám, že Volební výbor doporučí Sněmovně odvolání radního Daniela Köppla kvůli závažnému porušení tzv. vysílacího zákona. Rada, jíž je součástí, posuzuje objektivitu a vyváženost televizních a rozhlasových pořadů. Jak asi může takový úkol plnit jeden z blízkých spolupracovníků Andreje Babiše? Musíme chránit nezávislost médií a vymáhat dodržování zákonů, ne jít na ruku mediálnímu magnátovi. Děkuji rovněž Legislativnímu odboru Poslanecké sněmovny, který jasně pojmenoval rizika porušení zákona ze strany Daniela Köppla.“

— Olga Richterová

„Chtěla bych tímto rovněž vyzvat Daniela Köppla, aby se do okamžiku, než Poslanecká sněmovna zaujme v této věci finální rozhodnutí, v Radě neúčastnil jednání týkající se vyváženosti a objektivity televizních a rozhlasových pořadů,” doplnila Richterová.

Zákon týkající se fungování této Rady v §7 odstavci 12 mluví jasně: „Členové Rady nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch.” Dále tento zákon uvádí, že člen Rady nesmí ohrozit “důvěru v nezávislost a nestrannost Rady” a ukládá další povinnosti týkající se záruk nezávislosti, neboť tato Rada mimo jiné posuzuje právě nezávislost rozhlasového a televizního vysílání.

Přesto Daniel Köppl obdržel na konci prosince minulého roku z oficiálního účtu hnutí ANO odměnu za práci v rámci senátních voleb. Během prezidentské kampaně Daniel Köppl nijak neskrýval svoji práci pro Andreje Babiše a i přímo v České televizi vystupoval jako člen jeho marketingového týmu. Účastnil se rovněž předvolebních akcí s Andrejem Babišem a dokonce pracuje pro 1. místopředsedu hnutí ANO Karla Havlíčka. Analytický tým Pirátů podrobně zmapoval aktivity Daniela Köppla s jednoznačným závěrem – zákon byl porušen a tato osoba by měla být z Rady odvolána.

K podezření na porušení vysílacího zákona dospěla rovněž minulý týden dokonce samotná Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Jednala o bodu i na základě žádosti Olgy Richterové a ve svém závěru konstatovala, že mohlo dojít k porušení vysílacího zákona, „čímž mohla být narušena jeho nestrannost a nezávislost jako člena Rady.” Podobné stanovisko zaujal i Legislativní odbor Poslanecké sněmovny.

Přidejte si ParlamentníZprávy.cz ke svým zdrojům na Seznam.cz nebo Google News.

Piráti
Pirátihttps://www.pirati.cz
Česká pirátská strana (registrovaná zkratka Piráti) je česká liberálně progresivní politická strana založená v roce 2009.