V Halo Infinite je v současné době zimní sezóna a hráči si ji evidentně užívají. Pokud se ale podíváme, co se děje ve studiu 343 Industries, tak můžeme s jistotou říct, že to tak veselé není. Microsoft už dříve ohlásil, že bude muset zrušit přibližně 10 000 pracovních míst, a to se dotýká i tohoto studia.

Zákulisní informace přináší dobře známý Jason Schreier z Bloombergu. Informuje, že v 343 Industries se už téměř rok nikdo nepodílel na vývoji misí do Halo Infinite. Místo toho Microsoft de facto zmáčkl resetovací tlačítko a rozhodl se zbavit problematického interního Slipspace enginu a budoucnost Halo spojit s Unreal Enginem 5. Hodí se zmínit, že více studií v rámci Xboxu využívá tuhle moderní technologii od Epic Games.

Slipspace engine nadělal více škody než užitku. Překážky ve vývoji jsou tak velké, že údajně brzdí dva téměř dokončené multiplayerové režimy pro Halo Infinite: Extraction a Assault.

Obrat má začít projektem Halo s kódovým označením Tatanka. O něm už se delší dobu mluví, vzniká ve spolupráci 343 s Certain Affinity a původně to měl být battle royale ve světě Halo. Nyní se ale hra může vyvíjet jiným směrem.

Schreier tvrdí, že vývojáři v 343 poslední rok trávili prací na prototypech v Unreal Enginu a předkládali nápady na nové Halo hry. Nakonec to dopadlo tak, že mnoho vývojářů pracujících na těchto projektech bylo propuštěno. S firmou se mělo rozloučit nejméně 95 zaměstnanců, včetně lidí, kteří zastávali seniorské pozice.

Navzdory tomuto otřesu společnost Microsoft tvrdí, že budoucnost Halo je spjata s 343 Industries. I když se před časem objevily zprávy, že by z 343 Industries měl být pouze podpůrný tým a vývoj by měl řídit někdo jiný.