Test WSBK – Ve středu byli čtyři jezdci rychlejší než je platný rekord okruhu v Portimau

Druhý a zároveň poslední den privátních testů v Portimau, byl ve znamení velmi rychlých časů. Na okruhu Autodromo Internacional do Algarve byli jezdci velmi blízko tomu, aby se poprvé ve WorldSBK dostali pod hranici 1'39 sekundy. Úřadující mistr světa Álvaro Bautista (Ducati) byl s časem 1'39,035 sekundy nejrychlejším jezdcem testu. Jen devět tisícin ztratil druhý Jonathan Rea (Kawasaki) a rychleji než jeho platný rekord z roku 2022 zajel třetí Michael Ruben Rinaldi (Ducati) a čtvrtý Toprak Razgatlioglu (Yamaha). Nyní týmy balí a veškerý materiál míří na jih Austrálie, kde je koncem února na programu dvoudenní oficiální test WSBK/WSSP a první závody sezony MOTUL FIM Superbike World Championship 2023.

Nejrychlejším jezdcem druhého dne testování v Portimau byl Španěl Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati). Úřadující světový šampion zajel kolo časem 1'39,035 sekundy a překonal tak platný rekord ze Superpole 2022, který je v Portimau na hodnotě 1'39,610 sekundy. Bautista to měl ale s pádem v sedmé zatáčce po němž zavlály červené vlajky a testování bylo na nějaký čas zastaveno. Španělův týmový kolega Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing - Ducati) byl o desetinu pomalejší s kolem za 1'39,144 sekundy. Ital je v úvodu roku velmi rychlý a rozhodně s ním bude třeba počítat.

Jen devět tisícin ztratil na prvního Bautistu druhý jezdec v pořadí Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Loni třetí muž celkového hodnocení MS superbiků testoval vyvážení podvozku, což se ukazuje jako správné s ohledem na minimální ztrátu. Brit Alex Lowes (Kawasaki Racing Team) zkoušel druhý den zapracovat na rychlosti výjezdu ze zatáček a na konto si připsal desátý čas 1'40,599 sekundy.

Posledním jezdcem, který byl rychlejší než platný rekord okruhu v Portimau byl Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK). Turek pracoval na přilnavosti zadní částí své motorky a den uzavřel čtvrtým časem 1'39,441 sekundy. Na prvního Bautistu chybělo Turkovi něco přes čtyři desetiny. Druhý jezdec továrny tří ladiček Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) skončil desetinu za rekordem okruhu a s pátým časem 1'39,705 sekundy mu na týmového kolegu chyběly necelé tři desetiny.

Tovární jezdci Hondy intenzivně pracovali na nastaveních svých strojů CBR1000RR-R FIREBLADE a bylo znát zlepšení. Iker Lecuona (Team HRC) byl s kolem 1'39,803 sekundy šestý nejrychlejší a zároveň poslední v jedné sekundě na prvního. Jeho týmový kolega Xavi Vierge (Team HRC) byl s časem 1'40,237 sekundy osmý.

Výborně zajel Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team), jemuž se v sedle Yamahy povedlo kolo sedmým časem 1'40,202 sekundy. Australanův týmový kolega Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) byl patnáctý. První desítku uzavřel časem 1'40,586 sekundy, Tom Sykes (Kawasaki Puccetti Racing).

Mezi jezdci MS supersportů byl nejrychlejší Nicolo Bulega (Aruba Racing WorldSSP Team), jenž časem 1'42,636 sekundy překonal platný rekord na kolo. Druhý skončil Federico Caricasulo (Althea Racing), třetí byl Yari Montella (Barni Spark Racing Team).

Test WSBK/WSSP – 2.den
Středa, 1.2.2023 – Portimao (POR)

 

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist