Netflix už dlouho slibuje, že hodlá vytáhnout do boje proti uživatelům, kteří sdílí svůj účet s jinými domácnostmi. Přiměl ho k tomu i úpadek předplatitelů z roku 2022, což se následně podepsalo i na zrušení různých projektů. Netflix tak začal důrazněji zastávat ono stanovisko, že připojení k platformě by mělo zkrátka a dobře zůstat pouze u jedné domácnosti. Pokud se na službu bude chtít koukat i někdo mimo ni, tak si má účet na službě zkrátka sám založit a pravidelně za něj platit. Jeho představitelé tak věří, že ona opatření proti sdílení hesel a účtů ve výsledku povedou k většímu počtu nových předplatitelů.

Jak ale vlastně Netflix hodlá proti tomuto trendu zakročit? Především půjde o kontrolu technických informací o daném zařízení, z něhož se přihlašujete. To znamená, že ona kontrola se zaměří především na Wifi a internetové připojení. Jistou úlohu by zde ale měly hrát také další faktory, například i vaše IP adresa. 

Takže jak přesně to bude vlastně fungovat? Netflix bude především vycházet z nastavené primární lokace, což je domácnost majitele účtu, jenž za službu platí. Služba toto umístění nastavuje prostřednictvím chytré televize. Pokud ji nějaká domácnost nemá, služba lokaci automaticky umístí skrze například IP adresu a ID zařízení. K ověření účtu tak bude vždy sloužit především hlavní síť. V podstatě půjde o to, že všechna zařízení na daném účtu budete muset alespoň jednou měsíčně připojit k domácí WiFi s primární lokací. Pokud však bude zařízení mimo tuto síť déle, Netflix ho může zablokovat.

Na žádost však bude možné zařízení zase odblokovat, Netflix vám pak pošle emailem kód, který povolí dočasně používat službu přes cizí síť po dobu 7 dní. Není ale známo, zda bude možné tento proces zopakovat.

Taktéž můžete přiznat, že svůj účet s někým sdílíte, ale v tom případě se připravte, že si budete muset za každé další umístění připlatit. Pokud bychom se podlívali do zemí Jižní Ameriky, kde Netflix svou novou metodu testuje, tak se zdá, že příplatek by se měl pohybovat kolem 64 Kč za jeden sdílený účet. 

Se vší pravděpodobností se v budoucnu najde způsob, jak tento systém spolehlivě obejít, ale to se necháme překvapit. Část oficiální tiskové zprávy, kterou Netflix ohledně této věci vydal minulý rok na jaře, zní následovně:

,,Vždy jsme lidem, kteří spolu žijí, usnadnili sdílení svého účtu Netflix pomocí funkcí, jako jsou samostatné profily a více streamů v našich standardních a prémiových plánech. I když byly velmi populární, vytvořily také určitý zmatek ohledně toho, kdy a jak lze sdílet Netflix. V důsledku toho jsou účty sdílené mezi domácnostmi, což zasahuje do našich schopností investovat do skvělých nových seriálů a filmů pro naše členy.“

Už v roce 2022 se ale několik analytiků nechalo slyšet, že Netflix tímto krokem půjde hlavně sám proti sobě. Streamovací gigant tím tak může ztratit miliony uživatelů, které ono rozhodnutí náležitě namíchne. Ale to se holt budeme muset nechat překvapit.