Ne vždy jsem se dobře vypořádával s tlakem, říká o cestě do F1 de Vries | Foto: Getty Images / Clive Mason

Foto: Getty Images / Clive Mason

Ne vždy jsem se dobře vypořádával s tlakem, říká o cestě do F1 de Vries

Nycka de Vriese čeká první kompletní sezona ve formuli 1. Než se svého snu dočkal, musel ujít opravdu dlouhou cestu.

Více než deset let závodění v juniorských formulových šampionátech, ale i ve formuli E či v mistrovství světa vytrvalostních závodů. Nyck de Vries musel absolvovat stovky závodů, než se vloni konečně dočkal debutu ve formuli 1, který nakonec přispěl k tomu, že získal pro letošní sezonu plnohodnotné angažmá v týmu AlphaTauri.

Pro srovnání – jeho o dva roky mladšímu karajanovi Maxu Verstappenovi trvala cesta z motokár do F1 přibližně 10krát kratší dobu.

I když do své formulové kariéry vstupoval de Vries jako velmi úspěšný motokárový jezdec, nebyl pro něj vstup do velkého motorsportu jednoduchý a nejednou zvažoval, zda nemá svůj sen zdát.

Nizozemec nyní v rozhovoru pro svého nového zaměstnavatele, tým AlphaTauri, promluvil o tom, jak velkým výzvám na cestě do královny motorsportu čelil.

„Patřím ke starším jezdcům, ušel jsem docela dlouhou cestu, než jsem se sem dostal. S mnoha současnými jezdci na startovním roštu jsem vlastně vyrůstal. Cítím se být tak trochu součástí jejich generace,“ uvedl jezdec, který má na svém kontě tituly z formule 2 i z elektrické formule E.

Podobně jako například Lewis Hamilton byl Nyck de Vries podporován McLarenem již v době, kdy byl ještě motokárovým jezdcem. Pak ale přišel přestup do formule Renault a věci nešly tak snadno, jak se původně očekávalo.

Můj vývoj trval déle

„Řekl bych, že první roky v monopostech byly trochu těžší, než se čekalo. Myslím, že z hlediska výkonnosti to nebylo špatné, ale očekávání byla příliš vysoká. Trvalo trochu déle, než jsem se dostal do tempa," zavzpomínal de Vries.

„Myslím, že jsem nebyl fyzicky dostatečně vyspělý. Měl jsem pozdější vývoj, takže mi sice bylo sedmnáct let, ale mému tělu bylo tak čtrnáct,“ vysvětlil Nizozemec.

Během své dlouhé kariéry v juniorských formulových šampionátech, která zahrnovala i tři sezony ve formuli 2, se de Vries podle svých slov ne vždy dokázal dobře vyrovnat s tlakem. Například v roce 2018, kdy v F2 jezdil pro tým Prema, jenž měl ambici po úspěších s Pierrem Gaslym a Charlesem Leclercem získat další titul.

„Vzpomínám si na moment z Bahrajnu, kde jsem v první kvalifikaci sezony skončil čtvrtý, což nebylo špatné. Když jsem se pak ale setkal s týmem, řekli mi, že pokud ztráta pole position v kvalifikaci bude znamenat ztrátu titulu, je to moje vina. To mě prostě dostalo. Takové tam bylo prostředí a já se s tím nedokázal vyrovnat,“ přiznal de Vries, kterého však následně potkaly lepší časy.

V roce 2019 se po přestupu do ART titulu ve formuli 2 přece jen dočkal. Podobně úspěšný byl následně i ve formuli E s Mercedesem, kde se stal šampionem v ročníku 2020/21. 

Když pak vloni de Vries dostal nečekanou šanci zúčastnit se s Williamsem Velké ceny Itálie, v kritický moment uspěl a zásluhou devátého místa zaujal šéfy Red Bullu natolik, že s ním podepsali smlouvu pro roli závodního pilota AlphaTuari pro nadcházející sezonu.

Doporučujeme

Články odjinud