Hlavní obsah

RECENZE. V Obřadu zabíjí oběti za vraha masožravé larvy. Budou vás děsit i bavit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Susana náhle zmizí. Po rozlučce se svobodou. Její tělo se najde v zahradách u zchátralé madridské rezidence. To je začátek detektivky Obřad, jež nedávno vyšla česky. V hispánském světě je bestselerem. A to nejen kvůli svým kvalitám. Tamní média si všímají také autorství. Původně ji měla napsat žena, po obrovském úspěchu se ukázalo, že ji dali dohromady tři muži, úspěšní scenáristé.

Foto: Arduino Vannucchi

Carmen Mola: Agustín Martínez, Jorge Díaz a Antonio Mercero

Článek

Jorge Díaz, Agustín Martínez a Antonio Mercero jsou známí svou televizní prací. Nicméně Obřad z nich udělal skutečné celebrity. Ve španělštině příběh vyšel v roce 2018. 

Poté co se - po letech a dalších knihách - zjistilo, že autorkou detektivky není žena, ale tři muži, čelili útokům, zda jejich pseudonym nebyl jen komerční tah. Což však oni odmítli s tím, že si jej zvolili náhodně.

Ale pojďme už k Obřadu. Netradiční je v něm hned několik věcí, přičemž ten zásadní: motiv a způsob vražd (ano, řeší se jich najednou více) zaujme i lidi, co thrillery a detektivky milují, čtou je a mají je takzvaně „osahané“.

Vrah své oběti zabíjí velmi rafinovaně až nechutně. Prozradím jen, že „špinavou“ práci za něj dělají larvy, které obětem vpravuje prostřednictvím vyvrtaných otvorů do lebky přímo do mozku…

Foto: Kniha Zlín

Carmen Mola: Obřad

Právě tato brutalita zaskočí tým vyšetřovatelů, kteří řeší ty nejsložitější případy a v němž by každá postava svou barevností vydala minimálně na další novelu.

Vede jej Elena, jež sama v sobě řeší jedno obrovské trauma. Jaké? Nebudu prozrazovat. To se (nejen) v detektivkách nedělá. A tahle je vážně dobrá. Bez potoků krve, bez bezbřehého násilí vás dovede až k vrahovi. Po cestě, která je díky postavám velmi lidská, čtenářky velmi napínavě schůdná, a to rovněž v pasážích, kdy se ocitnete v prostředí Dark webu, romské komunity, ve světě zapomenutého náboženského kultu nebo ve vězení…

Obřad má u mě ještě jedno významné plus. Je důkazem toho, že kvalitní knihy tohoto žánru se rodí také jinde než v severní Evropě či ve Velké Británii. Svědčí o tom mimo jiné prodejnost, která ve světě dávno překročila milion výtisků. Vznikl podle ní i seriál La novia gitana, první díl šel do vysílání ve Španělsku loni v září.

Carmen Mola: Obřad
Nakladatelství: Kniha Zlín, 2023
Z originálu La novia gitana přeložila Anna Melicharová
Hodnocení: 85 procent

Může se vám hodit na Zboží.cz: Obřad - Carmen Mola (2023, pevná)

Reklama

Související témata:
Carmen Mola

Výběr článků

Načítám