Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Podíl elektromobilů na celkovém prodeji aut v EU loni stoupl na 12 procent

Diskuze (12)

Podíl aut s plně elektrickým bateriovým pohonem v Evropské unii se loni zvýšil o tři procentní body na 12,1 procenta všech nově registrovaných automobilů. Podíl plug-in hybridů činil 22,6 procenta, vyplývá ze zprávy, kterou zveřejnilo evropské automobilové sdružení ACEA. 

Hlavní podíl na celkovém prodeji aut v unii ale mají i nadále vozidla s naftovým a benzinovým pohonem s více než polovinou nových registrací, i když jejich podíl nadále klesá.

Prodej elektrických aut v EU loni navzdory celkově klesajícímu trhu s osobními automobily stoupl o 28 procent na 1,1 milionu. Prodej plug-in hybridů vzrostl o 1,2 procenta na více než 874.000. Plug-in hybridy jsou poháněny elektromotorem dobíjeným z běžné elektrické sítě a vedle toho mají malý spalovací motor, který po vybití baterie může vyrábět elektřinu pro další jízdu.

Zájem o elektromobily se zvyšuje také v České republice, kde se loni prodalo 3895 elektrických vozů. To je o 46,7 procenta více než v roce 2021. Prodej plug-in hybridů se však o 4,7 procenta snížil a dosáhl 3560 vozů.

Nejvíce elektrických vozů se loni prodalo v Německu, a to 471.394, což je proti předchozímu roku nárůst o 32,3 procenta. Ve většině zemí rostl prodej nejméně dvouciferným procentním tempem. Výjimkou byly pouze Rakousko, Chorvatsko a Maďarsko, kde se prodej zvýšil v rozmezí od 1,3 do 9,2 procenta. V Itálii prodej elektromobilů jako v jediné zemi EU klesl, a to o 26,9 procenta.

Prodej aut s benzinovým motorem se v EU snížil o 12,8 procenta na téměř 3,4 milionu. Prodej vozů s dieselovým motorem se propadl o 19,7 procenta na 1,5 milionu.

V České republice prodej aut s benzinovým motorem klesl o 12,7 procenta, prodej aut s naftovým motorem pak o 9,1 procenta. Ne ve všech zemích ale prodej vozů se spalovacím motorem klesá. Prodej benzinových aut vzrostl v Bulharsku, na Kypru, v Lotyšsku, Portugalsku, Rumunsku a na Slovensku. Odklon zákazníků od naftových vozů je však patrnější, jejich prodej se zvýšil pouze v Bulharsku.

Video se připravuje ...

ACEA už dříve uvedla, že prodej nových osobních automobilů v Evropské unii loni klesl o 4,6 procenta na 9,255.930 vozů, což je nejméně od roku 1993. Hlavní příčinou byl nedostatek součástek v prvním pololetí, od srpna do prosince už trh vykazoval růst. Letos ACEA očekává zvýšení prodeje nových osobních automobilů o pět procent zhruba na 9,8 milionu.

Diskuze (12)

Doporučujeme

4. 2. 2023 01:25
Re: Prodej dieselu klesa, fnuk
DO poslední kapky krve....

https://upload.wikimedia.org/…ng_windmills.jpg
4. 2. 2023 01:21
Re: Šéfové velkých evropských automobilek...
Tesla se těm staříkům leda tak směje a Čína vyčmuchala příležitost. Obstarožní šašci nejsou schopní reagovat na změny. Mezitím, co přenechali své desítky let pilované know how Číňanům při honem za mamonem superzisků, ti samí Číňani spokojeně pilovali baterky. A teď tu staříci chodí a kňourají a stěžují si na nařízení EU a Euro 7. Věděli, že to přijde, ale asi očekávali, že to nějak vočůrají, přelepí všechny spáry izolačkou, pneu přefuknou na bambilion atmosfér a bude se testovat....
3. 2. 2023 23:25
Re: Prodej dieselu klesa, fnuk
Prodej naftovych aut neklesa?
20% poklesu nerikas pokles???

Nejaky zdroj o podilu dieselu nebo je to jen prani korespondujici s tvou prezdivkou?

https://app.handelsblatt.com/…rd/28899330.html
"Proč naftový motor pomalu vymírá a nahrazují ho elektromobily"
:D :-! 8-s :'-(
3. 2. 2023 23:07
Re: Článek je o podílu e aut loni v EU.
To máš ťažké, keď chceš písať článok pre laikov, aby to pochopil každý, nevyhneš sa podobným vyjadreniam. A niekedy to holt nevyjde dobre napriek snahe.
Avatar - WinDiesel
3. 2. 2023 11:22
Prodej naftových a benzínových aut ...
... neklesá, pouze se přesunuje do HEV a PHEV :-)
Ale na to redakce auto.cz nemá dost fištrónu aby tento fakt pochopila. :-)