Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Dacia Duster pro rok 2024 už se testuje! Technická revoluce dostává do těla na severu

Stanislav Kolman
Diskuze (22)

V těchto dnech započalo v severoevropských zemích testování nové generace Dacia Duster. Dorazí příští rok se zcela novou technikou.

Ač si na třetího pokračovatele Dacie Duster budeme muset počkat ještě několik měsíců, automobilové weby a sociální sítě se pozvolna plní zajímavostmi. Naposledy tou, že novinka se ve švédském Laponsku podrobuje intenzivnímu testování ve finální karoserii. První prototypy tedy již brázdí severské cesty!

S informací přišel český magazín RNews.cz podrobně mapující zákulisí Renault Group. Je tedy jen otázkou času, než se nový Duster objeví na špionážních snímcích, kde se prototypy bude snažit zakrýt maskovací fólie.

Že po technické stránce čekají nový Duster rozsáhlé změny víme už nějaký čas. Zatímco stávající provedení jezdí na modifikované architektuře první generace, novinka dostane platformu CMF-B LS, které už se dočkalo například Sandero, Logan či sedmimístný kombík Jogger. Načrtávat už se začíná i motorová paleta, s čímž souvisí i jedna nepříliš dobrá zpráva. Duster v nové generaci určitě nenabídne turbodiesel. S naftovými motory se Dacia zcela loučí.

Video se připravuje ...

Výběr motorizací by měl být i tak pestrý. Základ utvoří přeplňovaný benzinový tříválec 1.2 TCe doplněný 48V mild-hybridní technologií. Tento agregát má být dostupný ve dvou výkonnostních variantách a rovněž v provedení na LPG. Kromě toho nabídne výběr mezi manuální a samočinnou převodovkou.

Horkou novinkou se stane hybridní Duster E-Tech. Ten však zůstává velkou neznámou. Nevíme ani, jestli bude základ tvořit starší provedení se šestnáctistovkou, nebo už se tu nasadí hybrid nový s motorem 1.8 SCe. Stejnou skladbu pohonných jednotek by měl mít i větší Bigster, který bude vycházet z Dusteru III, nabídne ale až sedmimístný interiér.

Podle posledních informací by i nejnovější provedení mělo dostat pohon všech kol. Zatím ale není jasné, která motorizace čtyřkolku nabídne. Navíc se stále intenzivněji spekuluje, že verze 4x4 se bude kombinovat výhradně s automatickou převodovkou. Zdali jsou tyto spekulace pravdivé se ale dozvíme až s odstupem času.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (22)

Doporučujeme

27. 2. 2023 12:23
prahy
A zase jsou ty prahy venku. Je to takovy problem nedavat tam ty vystupujici prahy?Z toho auta proste nejde vystoupit a nemit zaspinene nohavice. Ano pokud s tim autem jezdim po terenu tak se s tim pocita, ale jako auto na nakupy nebo rodinne auto to fakt neni.
26. 2. 2023 10:46
Chyba autora článku
Mě spíš zaráží že autor píše o Laponsku jako části Švédska ale netuší že Laponsko leží ve Finsku. Chtělo by to zopakovat zeměpis.
26. 2. 2023 10:42
Chyba
Mě spíš zaráží že pan autor neví že Laponsko je ve Finsku a ne ve Švédsku. Chtělo by to zopakovat zeměpis
25. 2. 2023 00:51
Re: No, takže už je jasné, že po technické stránce...
:-[] :-[] :-[] :-[] :-[] :yes:
Avatar - Sumi2000
23. 2. 2023 10:41
Bez DIESELu???
Tak to je konečná... :no: Ale design je pěkný.. Na Dacii :-)