Na amerických bankovkách je napsáno „In God we trust“. V posledních týdnech to ale vypadá, že náboženskou víru by tam mohlo doplnit, nebo dokonce vystřídat jiné vyznání: ke kuchyňským spotřebičům a zcela konkrétně k plynovým sporákům. „Bůh, zbraně, plynové sporáky,“ napsal na Twitter republikánský kongresman Jim Jordan, předseda legislativního výboru Sněmovny reprezentantů.

Jeho kolega z Texasu Ronny Jackson je bývalý voják, ve svém tweetu varoval, že jemu sporák vezmete jen „přes jeho mrtvolu“. O sporácích na svých veřejných shromážděních, kterými odstartoval svoji kampaň do prezidentských voleb 2024, teď mluví i Donald Trump. A rovněž jeho někdejší velvyslankyni v OSN Nikki Haleyové to leží na srdci. „Nejdříve liberálové přišli pro naše žárovky. Pak přišli pro naše auta. Teď si jdou pro naše sporáky,“ burcuje Haleyová, která se také hodlá ucházet o prezidentskou kandidaturu.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Nahlédněte do zákulisí dění v Evropě a sledujte českou stopu v Bruselu. Odebírejte nejlepší newsletter v Česku věnovaný EU Ředitelé Evropy. Připravují ho pro vás každý týden Ondřej Houska a Kateřina Šafaříková.