Člověk ležící na chodníku. Opilec, nebo nemocný v ohrožení života?

Ilustrační foto

Leží na trávě mezi lavičkou a chodníkem. Je starší, na sobě má obnošené kalhoty a bundu. V ruce zašlou aktovku. Na tváři čerstvý škrábanec. Dívá se do neurčita a nekoordinovaně občas pohne končetinou. Dva chodci ho minuli bez povšimnutí, třetí raději přešel na druhou stranu ulice. Nedá vám to. Přijdete k němu blíže. Slyšíte, že si něco zmateně mumlá. Cítíte nepříjemný pach. „Je totálně na šrot a to je teprve dopoledne,“ slyšíte úsudek náhodného kolemjdoucího. Pomalu se otáčíte a odcházíte, podobně jako všichni ostatní. Nebo uděláte něco jiného?

Závažný stav, kdy příznaky připomínají opilost

Možná jste právě opustili člověka, kterému jste mohli zachránit život. Je totiž celá řada situací, kdy vážně nemocný působí dojmem opilého, byť nemá v krvi ani kapku alkoholu. Typickým příkladem je diabetik, tedy člověk trpící cukrovkou. U něho se mohou rozvinout dva závažné stavy: příliš vysoká hladina krevního cukru (hyperglykemie) nebo naopak příliš nízká hladina (hypoglykemie). Právě v prvním případě lze z dotyčného cítit aceton, který okolí nesprávně zaměňuje za alkoholické výpary. Zejména u hypoglykemie je pak člověk dezorientovaný, vrávorá, mluví z cesty nebo již jen nesouvisle mumlá, může projevovat i mírnější agresivitu. Zkrátka se na první pohled chová jako někdo, kdo řádně přebral. Oba stavy jsou závažné, nicméně hypoglykemie může rychle vyústit ve smrt.

Mezi další závažná onemocnění, která lze zaměnit s opilostí a která mohou vzniknout naprosto nečekaně, patří cévní mozková příhoda (tzv. mrtvice) nebo srdeční infarkt. Také v tomto případě může mít člověk nekoordinované pohyby, špatnou artikulaci, někdy také zápach z úst trochu jiný než u diabetika.

Neposkytnutí první pomoci je trestné

Ve všech těchto případech je nezbytné zavolat Zdravotnickou záchrannou službu – 155. Je-li člověk pouze opilý, například se jedná o známou „firmu“, pak stačí zavolat Policii ČR – 158.

Lhostejnost tedy určitě není na místě. Nikdy nevíme, kdy my sami budeme potřebovat cizí pomoc. Pro úplnost jen dodejme, že neposkytnutím první pomoci se dopouštíme trestního činu s možností odnětí svobody až na dva roky. Dokonce i v případě opilce se může jednat o neposkytnutí první pomoci, protože mu hrozí nebezpečí, že se udusí vlastními zvratky.