Max Weber, klasik ekonomie, sociologie a politologie najednou, napsal před skoro sto dvaceti lety přelomovou knihu, ze které se čte snad všem studentům přilehlých oborů: Protestantská etika a duch kapitalismu. V ní pozoruhodně spojuje ducha, etiku a jeden z největších ekonomických zázraků, které se na této planetě přihodily.

Někde mezi polovinou osmnáctého a devatenáctého století prošla zejména západní část Evropy tak prudkým zbohatnutím, že o tomto období historici mluví jako o evropském zázraku nebo velikém odtržení, „great divergence“. Ještě v roce 1775 představovala Asie 80 procent světové ekonomiky. Těžištěm světa se Evropa ekonomicky stala až mezi lety 1750 a 1850. Od té doby se mezi mysliteli debatuje o tom, čím to mohlo přesně být a také jak daný zázrak zopakovat.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Baví vás číst názory chytrých lidí? Odebírejte newsletter Týden v komentářích, kde najdete výběr toho nejlepšího. Pečlivě ho pro vás každý týden sestavuje Jan Kubita a kromě jiných píší Petr Honzejk, Julie Hrstková, Martin Ehl a Luděk Vainert.