Hlavní obsah

Fiala chce přesvědčit Zemana, aby Ústavní soud nechal na Pavlovi

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala s nově zvoleným prezidentem Petrem Pavlem.

Reklama

Miloš Zeman zvažuje, že jmenuje nového předsedu Ústavního soudu, ačkoli Pavlu Rychetskému končí mandát až v srpnu. Proti tomu je nově zvolený prezident Petr Pavel i premiér Petr Fiala.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Premiér Petr Fiala se podle informací Seznam Zpráv chystá na nedělním setkání s prezidentem Milošem Zemanem otevřít téma Ústavního soudu.

Jak již dříve upozornily Seznam Zprávy, Zeman zvažuje ještě před svým odchodem „předběžně“ jmenovat nového předsedu soudu. A to přesto, že mandát Pavla Rychetského končí až v srpnu. Premiér se naopak domnívá, že by měl nového předsedu jmenovat až nastupující prezident v řádném termínu.

„Předpokládám, že na pravidelném setkání premiéra a prezidenta v neděli o tom bude řeč,“ uvedl pro Seznam Zprávy ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Ten o věci s premiérem jednal počátkem tohoto týdne. Oba se shodli, že jmenování by v tuto chvíli způsobilo zmatek a nejasnosti.

„Máme na to oba stejný názor, a to naprosto jednoznačný. Asi vás nepřekvapí, že je to názor, který je v souladu s postoji naprosté většiny odborníků: Pan prezident Zeman by to neměl dělat,“ řekl k tomu na začátku týdne premiér.

„Je možné, že řeč přijde i na prezidentské volby a témata, která s ní souvisejí,“ uvedl ohledně nedělní schůzky za Úřad vlády Jakub Tomek.

Zeman tvrdí, že není důvod, aby nemohl nového předsedu Ústavního soudu jmenovat ještě za svého mandátu. Vyžádal si ale ještě další expertizu, podle které se v nejbližších dnech hodlá rozhodnout.

„Jestliže nově nastupující prezident říká, že je proti tomu, tak si myslím, že ten krok je nelegitimní,“ uvedl ministr spravedlnosti Blažek. I on by rád osobně s prezidentem toto téma řešil, jak ale řekl Seznam Zprávám, v dohledné době setkání se Zemanem naplánované nemá.

Ústavní soud by s Milošem Zemanem rád probral i nově zvolený prezident Petr Pavel. Chce ho při prvním setkání požádat, aby své rozhodnutí zvážil, a vyhnul se tak soudním přím. Jenže ani schůzka mezi končícím a nastupujícím prezidentem se zatím nerýsuje.

Seznam Zprávy oslovily tým Petra Pavla s dotazem, zda kvůli Ústavnímu soudu plánují oslovit prezidenta jinou cestou, zatím ale zůstal bez odpovědi.

Reklama

Doporučované