TOPlist

PlayStation 5 hitem loňských Vánoc. Má za sebou nejúspěšnější čtvrtletí od uvedení

playstation 5 unsplash
  • Společnost Sony během čtvrtého čtvrtletí loňského roku dodala na trh 7,1 milionu PS5
  • Celkový počet prodaných kusů činí 32,1 milionu

Zkraje měsíce ledna společnost Sony tvrdila, že konzole PlayStation 5 už by nadále neměla být nedostatkovým zbožím. Nyní to potvrzují i čerstvě zveřejněné finanční výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku, během nichž se PS5 v prodejnosti dařilo jako nikdy předtím. V předvánoční sezoně totiž japonský technologický gigant vyexpedoval 7,1 milionu jednotek, čímž prakticky zdvojnásobil dodávky oproti stejnému období v roce 2021 – tehdy se PlayStation 5 dostal pouze k 3,9 milionům hráčů.



sony playstation vr2



Nepřehlédněte

Virtuální realita pro PlayStation netáhne. Sony údajně snižuje výrobu soupravy PS VR 2

Z finančních výsledků vyplývá, že Japonci dosud prodali celkem 32,1 milionu kusů PS5, což se víceméně shoduje s informacemi ze začátku ledna, kdy se pochlubili pokořením hranice 30 milionů. Jedná se o velký obrat poté, co byla výroba těžce zasažena celosvětovým nedostatkem čipů, kvůli čemuž se společnosti nedařilo udržet krok s poptávkou prakticky od zahájení prodeje v listopadu 2020. „Konzoli už byste měli u prodejců po celém světě najít mnohem snadněji než dřív,“ uvedla začátkem týdne Isabelle Tomatis, viceprezidentka Sony pro hardware.

Na prodejním úspěchu zábavního zařízení se kromě enormního zájmu hráčů během vánoční sezony mohlo podílet i vydání oceňovaného akčního RPG God of War Ragnarok, kterého se ke dnešnímu dni prodalo 11 milionů kopií. V děkovném tweetu to uvedli vývojáři ze Santa Monica Studio.

Autor článku Marek Bartík
Marek Bartík
Redaktor serveru SMARTmania.cz a brněnský student. Vedle toho velký fanoušek videoher, jehož nepřestává udivovat jejich překotný vývoj. Svět kolem nás plyne takovou rychlostí, že se za ním mnohdy nestačíme otáčet, čímž se pro nás stává nepostižitelným.

Kapitoly článku