Skyler Howes: Velká čest stát na pódiu s dakarskými legendami

Nejlepší Dakar za svou kariéru má za sebou Skyler Howes. Sympatický Američan z továrního týmu Husqvarny bojoval po celých 14 etap mezi top jezdci, chvílemi to měl rozjeté i na absolutní triumf, nakonec ale bral skvělé třetí místo. Jeho kolega u Husqvarna Factory Racing, Argentinec Luciano Benavides, se rovněž nenechal zahanbit, vyhrál tři etapy a v konečné klasifikaci bral šestou pozici.  

Rodák z Kalifornie na motorce jezdí od svých tří let, k profesionálům přešel v roce 2012 a od té doby si vybudoval v offroadových závodech vskutku působivé renomé. V roce 2019 debutoval na Dakaru ještě v Jižní Americe v barvách českého týmu Ondřeje Klymčiwa. Předloni v dubnu ale získal místo v továrním týmu Husqvarny poté, co z něj narychlo odešla dakarská hvězda Pablo Quintanilla. Po výpadku na Dakaru 2022, kdy odstoupil v páté etapě, letos přišly jeho velké chvíle. V nejlepší jízdě své kariéry vedl závod celkem šest dní a zůstal v honbě za vítězstvím až do poslední měřené speciálky. Na startu 14. etapy Howes zaostával za vedoucím závodníkem Tobym Pricem (AUS - KTM) o pouhou jednu minutu a 31 sekund – neuvěřitelně těsný rozdíl po více než 43 hodinách závodu. Do posledního měřeného úseku 45. ročníku Dakaru vyjížděl jako předposlední soutěžící. Věděl, že má pohodlnou převahu nad jezdcem na čtvrtém místě, a tak dal nakonec přednost hladké, taktické jízdě potřebné k zajištění umístění na stupních vítězů.

Třicetiletý Howes dokončil závěrečnou etapu jako pátý nejrychlejší a měl ze svého celkového výsledku - třetí místo při své teprve páté účasti (druhé jako tovární jezdec) na Rallye Dakar - obrovskou radost. Za pouhých pár let se tento nezvykle vysoký (190 cm) závodník s mušketýrským knírem proměnil z nadějného soukromníka na jezdce z dakarské TOP 3. A když jeho pódium na letošním velkém pouštním dobrodružsví přidáte k jeho vynikajícím výsledkům v sezóně 2022, pasuje na Skylera Howese vizitka velkého favorita seriálu FIM World Rally-Raid Championship 2023 jako ušitá.

Skyler Howes: "Byl jsem tak šťastný! Byl to neuvěřitelný závod s vrcholy a pády a ještě před posledním dnem nebylo rozhodnuto o vítězi. Dojel jsem do cíle v pořádku a je to jako splněný sen. Je to velká čest sdílet tu radost na podiu se dvěma dakarskými legendami a vítězi, jakými jsou Toby (Price) a Kevin (Benavides). Každý ví, čím si musíte projít, abyste se dostali až do tohoto bodu. A po vší té tvrdé práci je tento okamžik tak sladký. Samozřejmě, že se chci vrátit v dalších letech, a podívat se, jak vypadají ty další dva stupně na pódiu. Ale být nyní jedním z pěti Američanů, kteří dosáhli na pódium na Dakaru, je úžasný pocit."

Luciano Benavides vyhrál nejvíc etap ze všech jezdců, prosazoval se bezchybnou navigací a rychlou jízdou s minimem chyb: "Jsem opravdu, opravdu šťastný, že jsem dorazil do cíle. Byl to šílený, tvrdý a neuvěřitelně obohacující Dakar a já jsem nadšený. Byl to jeden z nejlepších závodů mého života. Děkuji svému týmu za všechnu tvrdou práci, právě díky nim jsme dokončili závod opravdu parádně, oba tovární jezdci Husqvarny v TOP 6. Do letošní rally jsem vstoupil bez vítězství v dakarské etapě a teď mám na svém kontě hned tři. Opravdu mi to dalo motivaci do budoucna a teď se ještě víc těším na nadcházející sezónu."

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist