Blondies: Dezert, který si vychutnáte se šlehačkou, se skořicí i s mandlemi

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Blondies
Zdroj: Shutterstock

Brownies je sladký čokoládový dezert, který dostal jméno podle své barvy (brown znamená anglicky hnědá). A stejně tomu je i u blondies. Jakožto žlutobílý moučník připomíná barvu blonďatých vlasů. Tento jednoduchý dezert si vychutnáte se šlehačkou, se skořicí i s mandlemi, nemusíte se ale bát experimentovat.

Někdy se mu říká také bílé brownies. A je to pochopitelné, recepty jsou si velmi podobné. V obou případech se pro vytvoření dezertu používá mouka, vejce, máslo a kypřicí prášek, uvádí server The Salty Marshmallow.

Rozdíl je v tom, že zatímco brownies se dělá z čokolády a hnědého cukru, do blondies se přidává vanilka a cukr se používá zásadně bílý, někdy se dokonce nahrazuje medem. I chuťově jsou pak tedy oba recepty odlišné, ačkoli konzistencí jsou prakticky stejné.

Blondies připravíte velmi snadno

Pokud si chcete doma připravit lahodné blondies, kterým okouzlíte rodinu i všechny své známé, není to vůbec žádný problém. Tento dezert je poměrně snadný a zvládne ho i začátečník.

Připravte si hrnek nesoleného rozpuštěného másla, 2 hrnky cukru, 2 větší vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, jeden hrnek mouky, lžičku prášku do pečiva a trochu soli. Blondies se pak dá ještě zdobit na talířku ovocem a šlehačkou, takže si podle potřeby připravte i tyto suroviny.

Troubu si předehřejte na 200 °C a připravte si pekáč, který vyložte pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte máslo, cukr a vanilku a vše vyšlehejte dohladka. Následně přidejte mouku a prášek do pečiva a vše míchejte, dokud se těsto krásně nespojí.

Pak ho nalijte do připraveného vyššího pekáče, uhlaďte a nechte 30 minut péct. Po vytažení z trouby se blondies podává nakrájené na čtverečky. Dochutit ho můžete šlehačkou či ovocem, vynikající je ale i samotné.

Nebojte se experimentovat

Do těsta na blondies se ještě před pečením dají přidat další suroviny, kterými si recept můžete podle své chuti vylepšit. Nebojte se experimentovat a přidat lžíci medu pro jemnější chuť, mandle pro křupavost, nebo třeba skořici, radí Buns in my Oven.

Pokud je vám stále sympatičtější brownies a bez čokolády se neobejdete ani u jeho vanilkové verze, můžete blondies podávat s nutellou, nebo ji trochu přimíchat rovnou do těsta. Recept jednoduše můžete podle své představy v mnohém upravit a užít si pak dezert tak, jak ho máte nejraději.

Zdroj: Lil Luna, The Salty Marshmallow, My Morning Mocha, Buns in My Oven

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články