Vývojáři stále kontroverznějšího akčního MMO survivalu The Day Before zveřejnili dlouho slibované gameplay záběry. Ty ale neodpovídají na důležité otázky a místo toho přiživují pochybnosti.

V březnu měl titul původně vyjít. Pak se ale objevily problémy s ochrannou známkou a tvůrci byli nuceni druhou nejžádanější hru na Steamu o osm měsíců odložit. Tvrdí, že vše vyřeší a 10. 11. 2023 si The Day Before budeme moci na PC zahrát.

Když se na dnešní video podíváte, budete nejspíš kroutit hlavou nad tím, zda někdo skutečně uvažoval nad tím, že by tohle za měsíc vydal. Tohle rozhodně nepůsobí jako moderní MMO, které bylo slibováno. Většina ukázky je věnována pobíhání po poměrně pustě vypadajícím postapokalyptickém světě a ani později nevidíme hloučky zombíků.

Hráči se ptají, proč ukázka neobsahuje ukazatel života, aktivní cíle a další prvky uživatelského rozhraní. Nadále jim to přijde jako podvod, který dokázal vzbudit zájem velkého množství hráčů a až poté se na něm začalo tak nějak pracovat.

Dle studia Fntastic má být hra ve vývoji více než čtyři roky. Dříve se na internetu objevily zprávy, že The Day Before vytvářejí neplacení dobrovolníci, což způsobilo další pozdvižení. Někteří také poukazovali na to, že v krátkých trailerech je možné vidět lehce pozměněné assety z jiných her.

„Zajímalo by mě, jak to bude fungovat, až bude na obrazovce víc než čtyři nebo pět zombíků,“ diví se jeden v komentářích. „Napadá mě, jestli je tenhle svět mrtvější než zombie, které zabíjíme? Prakticky všechny záběry jsou o pobíhání v kruzích po prázdném městě a sbírání náhodných předmětů,“ přidává se další. Po této kritice se objevilo další video, z jiné části mapy a s odlišným hrdinou.

The Day Before má hráče zavést do otevřeného světa ve smrtící, postpandemické Ameriky zaplavené masami chtivými nakaženými a přeživšími, kteří se navzájem zabíjejí kvůli jídlu. V tomhle chaotickém světě se budete snažit přežít, hledat jídlo a zdroje, stejně tak zbraně.

Studio Fnastic nedokončilo své předchozí projekty, vykašlalo se například na rozbitou multiplayerovou hororovku Propnight (na Steamu smíšené recenze) z 1. 12. 2021.

Společnost Fntastic byla založena v ruském městě Jakutsku. Později se přestěhovala do Singapuru. Dle vyjádření se na vývoji The Day Before podílejí lidé z různých částí světa, včetně Nizozemska a Thajska. Titul má vydat firma MyTona. I ona je původem z Ruska (založena v roce 2012), v současné době sídlí na Novém Zélandu a má pobočky v Singapuru, Kazachstánu, Arménii, Gruzii a Srbsku.