Hlavní obsah

Pavel se setká se Zemanem 13. února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Budoucí prezident Petr Pavel se s úřadujícím prezidentem Milošem Zemanem setká v pondělí 13. února v Lánech. Pavel byl zvolen v sobotu, přičemž úřadu se ujme po inauguraci 9. března. Termín setkání navrhl Pavlův tým s tím, že Hrad návrh akceptoval.

Brífink zvoleného prezidenta Petra PavlaVideo: ČTK

 
Článek

„Předpokládám, že se dotkneme všeho, co bude souviset s předáním funkce,“ uvedl Pavel k setkání se Zemanem.

Jak již uvedl dříve, požádá jej o zdrženlivost stran jmenování nového předsedy ústavního soudu. Zeman zmínil, že hodlá svého nástupce seznámit s tím, jaké břímě představuje „prezidentský úděl“. „Na to se docela těším,“ uvedl Pavel.

Příští týden žádné mediální brífinky organizovány nebudou. Pavel bude mít dovolenou.

Zeman žádal od Fialy podepsání abolice, přiznal Hrad. Dokumenty jsou tajné

Domácí

Pavel se ve středu sešel s nejvyššími ústavními činiteli - premiérem Petrem Fialou (ODS), šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Jednal rovněž s ministry zahraničí a vnitra Janem Lipavským (Piráti) a Vítem Rakušanem (STAN).

Podle Pavla se jednalo o informační schůzky, nikoliv „o předstírání, že má nějaké pravomoci, které ještě nemá“.

Všichni mu volali

Pavel se vrátil ke kontaktům se zahraničními představiteli. „Všechny telefonické hovory, které jsem měl, byly iniciovány ze zahraničí,“ zdůraznil Pavel s tím, že „v žádném z těchto hovorů neproběhlo nic, co by zavánělo předstíráním pravomocí prezidenta“.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Brífink Petra Pavla

Pavel narážel na telefonát s prezidentkou Tchaj-wanu, který odsoudila Čína.

„Telefonát jsem dopředu konzultoval s ministerstvem zahraničí,“ dodal budoucí prezident.

Na Tchaj-wan se s delegací podnikatelů chystá v březnu předsedkyně Sněmovny Adamová. Podle Pavla nabídla místo i zástupci jeho týmu. Budoucí hlava státu se zatím nerozhodla, zda nabídku využije.

Pekarová Adamová se chystá na Tchaj-wan

Domácí

Pavel již během kampaně avizoval, že hodlá ještě před inaugurací zamířit do některých regionů, které se ve zvýšené míře potýkají se sociálně-ekonomickými problémy. Nejprve zamíří do Karlovarského kraje, navštívit hodlá rovněž ústecký a moravskoslezský region.

V plánu má rovněž návštěvu mnichovské bezpečnostní konference.

Další audit na Hradě je do Pavlovy inaugurace nereálný, řekl šéf NKÚ

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám