TOPlist

Krize dolehla i na Apple. Přes Vánoce prodal méně iPhonů a zaznamenal pokles tržeb i zisku

Logo Applu obklopené grafy
  • Apple nebyl před Vánoci schopný uspokojit zájem o nejdražší iPhony
  • Nejhodnotnější firma světa zaznamenala pokles tržeb i zisku

Na konec loňského roku nebudou technologické společnosti vzpomínat v dobrém. Zesílení pandemie covid-19 v Číně, ekonomická a energetická krize, omezení vývozu na ruský trh, … To všechno jsou aspekty, kvůli nimž je pro ně v posledních měsících čím dál složitější najít zákazníky. Své o tom ví i Apple, který v noci na dnešek zveřejnil finanční výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku.

Přestože se v minulých letech mohlo zdát, že Apple roste do nebe za jakékoliv situace, v posledním kvartále došlo k drobnému přibrzdění. Svůj díl na tom nese i fakt, že kvůli výpadkům ve výrobě nebyl schopný naplnit vánoční poptávku po iPhonech 14 Pro a 14 Pro Max, takže jich nakonec prodal méně, než by byl ve skutečnosti schopen.

I kvůli tomu meziročně klesly příjmy celé společnosti o 5 procent na 117,15 miliardy dolarů (asi 2,55 bilionu korun), zisk se dokonce snížil o 13 procent na 30 miliard dolarů (asi 653,19 miliardy korun).

Pokud se podíváme na tržby jednotlivých segmentů, meziročně si polepšily pouze tablety iPad a služby.

  • iPhone: 65,78 miliardy dolarů (o rok dříve 71,63 miliardy)
  • Mac: 7,74 miliardy dolarů (o rok dříve 10,85 miliardy)
  • iPad: 9,4 miliardy dolarů (o rok dříve 7,25 miliardy)
  • Příslušenství: 13,48 miliardy dolarů (o rok dříve 14,7 miliardy)
  • Služby: 20,78 miliardy dolarů (o rok dříve 19,5 miliardy)

Služby se staly nejsvětlejším bodem, neboť vůbec poprvé pokořily metu 20 miliard dolarů. Apple se kromě tohoto rekordu pochlubil, že je využívají uživatelé více než 2 miliard různých zařízení. Tržby z iPhonů však oproti roku 2021 poklesly z 71,63 miliardy dolarů na 65,78 miliardy dolarů a mimo jiné i kvůli tomu klesly příjmy celé společnosti o 5 procent, čistý zisk pak dokonce o 13 procent.

V příštích kvartálech by se situace konečně mohla zlepšit, minimálně výroba by již podle CEO Tima Cooka měla běžet tak, jak má. Na druhou stranu makroekonomická situace ještě zdaleka není v ideálních podmínkách, tudíž bude zajímavé sledovat, jak se s ní Cupertino v blízké budoucnosti popere.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku