Zoo Praha hlásí šupinatý přírůstek: mládě luskouna!

Luskouni jsou vzácným a ohroženým druhem savců. / Zdroj: Zoo Praha

PRAHA – Připomíná oživlou smrkovou šišku s roztomilýma ušima. Narodilo se ve čtvrtek 2. února brzy ráno v pražské zoo a je prvním mládětem svého druhu, které přišlo na svět v Evropě. Kdo? Malý luskoun!

Párek luskounů krátkoocasých získala pražská zoo loni v dubnu z tchajwanské zoo. „Jsme přitom teprve druhou evropskou zoologickou zahradou, která tato vysoce ohrožená zvířata chová,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. O ochranu luskounů se největší česká zoo zasazuje jak v Africe, tak v Asii. Jde totiž o nejvíce nelegálně obchodované savce světa. Jejich chov v zajetí je velice náročný, je totiž nutné jim připravovat speciální kaši vyrobenou z larev včelích trubců.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Pro maličkého luskouna, který vážil jen 135 gramů, bude nejdůležitější přežít první dny po narození. „Samička Run Hou Tang už ale jedno mládě úspěšně odchovala, takže šance na přežití jejího druhorozeného potomka by měly být vysoké,“ doufá Bobek. O možnosti mládě vidět bude Zoo Praha průběžně informovat.