Hlavní obsah

Schůzka Pavel–Zeman nakonec bude. Jak se Hrad předával v minulosti?

Foto: hrad.cz

Prezident Miloš Zeman se se svým nástupcem Petrem Pavlem setká 13. února.

Reklama

Po mediální přetahované o to, kdo má iniciovat schůzku mezi odcházejícím a přicházejícím prezidentem, se nakonec Petr Pavel sám „objednal“ k Miloši Zemanovi. Sejdou se 13. února na zámku v Lánech.

Článek

„Očekávali jsme, že termín navrhne Miloš Zeman. Když k tomu nedošlo, navrhli jsme ho my. Prezident termín přijal,“ uvedl v pátek Petr Pavel.

Podle Jindřicha Forejta, bývalého hradního protokoláře Miloše Zemana i Václava Klause, měl schůzku zorganizovat spíše úřadující prezident. „Je stále společensky významnější,“ myslí si Forejt.

Aby se oba prezidenti osobně potkali ještě před inaugurační ceremonií, považuje Forejt za lepší variantu. Protokol to sice nevyžaduje, ale první schůzka je podle Forejta vhodnější bez dohledu médií.

„Setkání by mělo probíhat v přátelské atmosféře. Představte si, že se končící a nastupující prezident potkají poprvé až při ceremoniálu, to by bylo křečovité,“ uvedl Forejt.

Jak vypadaly prezidentské inaugurace v minulosti

+29

„Námluvy“ Klause a Zemana

Když se prezidenti střídali naposledy - tedy když v roce 2013 nastupoval Miloš Zeman po Václavu Klausovi - viděli se před inaugurací dokonce dvakrát. Nebylo to ale hned po volbách.

Václav Klaus byl v neděli po volbách v zahraničí, Zemanovi tak přišla osobně popřát pouze jeho manželka Livie.

„Potom pan prezident Zeman odjel asi na týden na Vysočinu odpočívat. Ale bezprostředně poté, co se vrátil do Prahy, se organizovalo setkání,“ dodal Forejt. Klaus se Zemanem se potkali na Pražském hradě ještě během února.

„Pak se ještě před inaugurací potkaly oba prezidentské páry v Lánech. Bylo to u příležitosti výročí narození Tomáše Garrigue Masaryka,“ vzpomíná Forejt.

Když v roce 2003 přebíral Hrad Václav Klaus po Václavu Havlovi, okolnosti jejich setkání neumožnily.

„To byla úplně jiná situace, setkání ani nemohlo proběhnout. Panu prezidentu Havlovi končil mandát počátkem února a v tu dobu nový prezident ještě nebyl zvolen,“ popisuje Forejt.

Klause se tehdy v nepřímé volbě podařilo zvolit až na třetí pokus, 28. února.

Prezidentský „úděl“

Stávající prezident Miloš Zeman schůzku se svým nástupcem iniciovat odmítl. Tým Petra Pavla proto navrhl termín setkání sám. Se Zemanem chce řešit všechny otázky související s předáním úřadu.

Zemana chce také požádat, aby nepřistoupil ke zvažovanému plánu jmenovat dopředu nového předsedu Ústavního soudu. Tomu končí mandát až v srpnu. Zeman naopak hodlá Pavlovi popsat, v čem spočívá „prezidentský úděl“.

Pavel věří, že okolnosti svolání schůzky jednání se Zemanem neovlivní. „Nemyslím si, že by měla vznikat nějaká nepřátelská atmosféra,“ řekl nově zvolený prezident.

Reklama

Doporučované