Živit se psaním nebo vydáváním knih u nás v České republice rozhodně není procházka růžovým sadem. Vězte ale, že situace na Slovensku je mnohokrát horší. I v bezproblémovém období je pro většinu místních nakladatelů vydávání knih více hobby než perfektní byznysový plán, prostřednictvím kterého se dá dosáhnout vysokých zisků. Pandemie COVID-19 a současná ekonomická situace však z vydávání udělala každodenní boj o přežití. Nakladatelství Artis Omnis, které na Slovensku již osmnáct let vydává knihy lokálních autorů včetně dnes již kultovního Juraje Červenáka, se ale vlivem živelné pohromy dostalo do takového problému, že se bez pomoci fanoušků nejspíše nedokáže vzpamatovat. 

V pondělí 30. ledna/januára zachvátil budovu, ve které sídlí, požár. Velká část budovy lehla popelem. Jejich kancelář sice plamenům unikla, ale i tak byla zničena vlivem žáru a zásahu hasičů, kteří museli zabránit ještě větším škodám. Oblíbený nakladatel tak ze dne na den přišel nejen o prostor, v němž téměř dvacet let vydával knihy, ale také o několik tisíc knih, které měly mířit na pulty knihkupců.

Jak asi sami můžete tušit, situace pro majitele vůbec není jednoduchá. I přesto by ale rádi ve své činnosti pokračovali, proto potřebují vás, čtenáře. Pokud tedy chcete nakladatelství Artis Omnis v této nelehké situaci nějak podpořit, máte hned dvě možnosti. Tou první je samozřejmě koupě jejich knih. Za naši redakci vám můžeme doporučit například souborná vydání skvělé fantasy série Černokňažník Juraje Červenáka, dobrodružný příběh Hliadky! Hliadky! Martina Hataly nebo biografii Žena z Marsu od Lucie Lackovičové, jež vypráví příběh Michaely Musilové, slovenské vědkyně, marsonautky a astrobioložky. Zajímavých knih ale Artis Omnis vydalo samozřejmě mnohem víc, takže se nebojte navštívit eshopy Martinus.sk, Pantarhei.sk, Artforum.sk či Littera.sk, kde můžete všechny jejich tituly zakoupit.

Pokud máte plnou knihovnu, můžete přispět i libovolnou částkou prostřednictvím dobročinné kampaně na stránce Donio.sk. Finance ze sbírky budou použity na opravu prostor a nákup nové techniky.

My v redakci doufáme, že se Artis Omnis povede z této nepříjemné situace co nejdříve dostat. Pro slovenskou literaturu toho totiž udělali opravdu hodně, byla by proto obrovská škoda, kdyby ve své skvělé práci nemohli nadále pokračovat.