Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW M nové spalovací motory nechystá, bude jen modernizovat stávající

Filip Melich
Diskuze (8)

Budoucnost divize M automobilky BMW je elektrická, s čímž souvisí postupné vysazování spalovacích motorů. Nové už ve vývoji nejsou, budou se pouze modernizovat ty stávající.

Plug-in hybridní BMW XM naznačuje cestu, na niž se vydává divize M mnichovské automobilky BMW. Ostré modely značky budou postupně elektrifikovány, až se z nich časem stanou výhradně elektromobily. Naději, že je taková budoucnost ještě daleko, nám dal šéfinženýr BMW M Dirk Häcker, který hovořil o nové generaci motorů. Skutečnost ale zřejmě bude jiná.

Dirk Häcker v nedávném rozhovoru s britským magazínem Evo řekl: „Spalovací motor mám rád a na motorech nové generace pracujeme. Hmotnost dnešních elektromobilů je příliš vysoká a je třeba zapracovat na tom, aby se akumulátor vyrovnal s rychlostí nabíjení a vybíjení, kterou naše čtyřmotorová koncepce vyžaduje. A samozřejmě záleží na tom, jaké jsou požadavky zákazníka. Elektromobily M by měly splňovat očekávání náročných zákazníků M. Jako konstruktér a nadšenec považuji budoucnost za fascinující.

Video se připravuje ...

Přestože Häcker hovoří o spalovacích motorech nové generace, zcela nové jednotky zřejmě očekávat nemůžeme. Web BMW Blog přinesl informaci, že by se podle jeho zdrojů mělo spíše jednat o stávající motory modernizované s ohledem na emisní normu Euro 7. Tytéž zdroje pak prý informují, že se s žádnými novými spalovacími motory v BMW M nepočítá.

Místo toho se divize M krom modernizace stávajících spalovacích motorů zaměří na vývoj plug-in hybridních sportovních modelů a později také čistě elektrických. Příští BMW M5 má být hybridní a spekuluje se o tom, že M3 a X3 M rovnou dostanou plně elektrické nástupce. S novinkami poháněnými pouze spalovacím motorem se sice po omezenou dobu počítá, ale půjde spíše o speciální modely ve stylu před pár dny představeného BMW M3 CS.

Protože vše směřuje k elektrifikaci, BMW M se dle všeho zkrátka nevyplatí vyvíjet zcela nové spalovací motory. Na přechodnou dobu si proto vystačí s tím, co má momentálně k dispozici, a následně se spalovacích motorů zbaví úplně. Doufejme jen, že se budoucí elektrické modely M podaří udělat tak, aby byly skutečně zábavné.

Filip Melich
Diskuze (8)

Doporučujeme

4. 2. 2023 21:52
Re: Doufejme jen, že se budoucí elektrické modely M podaří
:-[] :-[] :yes:
Avatar - speedfred
4. 2. 2023 17:27
Re: Doufejme jen, že se budoucí elektrické modely M podaří
....a ja blbec som si kúpil na hranie simulátor.
4. 2. 2023 09:42
Re: Doufejme jen, že se budoucí elektrické modely M podaří
Tou zábavou přece myslel, že půjdou hrát hry na displayi, když se řidič dloube v nose na nabíječkách. :-)
3. 2. 2023 22:42
Re: Doufejme jen, že se budoucí elektrické modely M podaří
:-[] :-[] :-[] :-[] Zábavné EV je jen snůška prolhyných korporátních keců!! :-O :no:
3. 2. 2023 22:22
Re: Doufejme jen, že se budoucí elektrické modely M podaří
Jako ruská ruleta? Dost jsem se pobavil :-[] :-[] :-[]