Applu klesají tržby i zisk. Nadále však nejlépe táhnou iPhony

8
Applu klesají tržby i zisk. Nadále však nejlépe táhnou iPhony
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Tržby klesly o 5 %, zisk o 13 %
  • Polovinu zisku zajišťují iPhony

Apple zveřejnil finanční výsledky za poslední tři měsíce roku 2022, což v v jeho případě znamená 1. čtvrtletí fiskálního roku 2023. Celkové tržby se vyšplhaly na 117,1 miliard dolarů, což je však při meziročním srovnání 5% pokles. Čistý zisk Applu se zastavil těsně pod hranicí 30 miliard dolarů, což je 13% meziroční pokles.

Prodejní čísla iPhonů, iPadů, apod. už Apple několik let nezveřejňuje. Víme však, že za hlavní částí zisku stojí iPhony. Generovaly totiž tržby přes 65 miliard dolarů. I v jejich případě jde však o pokles, meziročně o 8 %. Tim Cook ve snaze uklidnit veřejnost současně oznámil, že během zmíněného čtvrtletí Apple dosáhl milníku 2 miliard aktivních zařízení po celém světě.

Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Řešení? Cena iP15 +10 %.
Martin Stepanek
Martin Stepanek
Apple roky nezvedal ceny iPhonů a cena v USD je stále identická snad od iPhonu X. Ostatní výrobky jsou na tom podobně. Apple si vždy uměl dobře spočítat, kolik jsou lidé ještě ochotni zaplatit za určitý výrobek v rámci poměru cena/funkce/určitý statut toho, že to je Apple. Jediné, co se mění, je cena v zahraničí na základě kurzu. Prodeje iPhonů/ostatních zařízení budou podobná, ale poslední roky už není tolik, co aktualizovat, jedou se jen lehké obměny. I Samsung u posledních generací pochopil, že jet každý rok brutální novinky je nesmysl a z finančního hlediska se to stejně nevyplatí. Telefony vydrží majitelům mnohem déle. Jediné, co bylo citelné, hnula se snad všude inflace a ovlivnila tím SCH náklady. Více bych za tím nehledal....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze