Akupresura umožňuje ulevit si od bolesti a úzkosti. K jednotlivým potížím se pojí specifické body na těle

Fotografie: Lubyanka / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Akupresura je forma tradiční čínské medicíny, která může přinést dočasnou úlevu od úzkosti. Zahrnuje stimulaci tlakových bodů v těle, buď samostatně, nebo s pomocí odborníka.

Většina lidí se někdy v životě setká s úzkostí. Mírné příznaky můžete pociťovat, když čelíte náročné nebo stresující situaci. Můžete mít také závažnější, dlouhodobé příznaky, které ovlivňují váš každodenní život, včetně pocitů paniky, strachu nebo obav, neklidu, potíží se soustředěním, s usínáním nebo udržením spánku. Dále zahrnuje například únavu, podrážděnost, nevolnost, svalové napětí atd. Úzkost se obvykle léčí terapií, léky nebo kombinací obojího. Existuje také několik alternativních léčebných postupů, včetně akupresury, které mohou pomoci, říká doktorka Debra Rose Wilson.

Akupresurní body pro úlevu

Akupresura je starobylá forma tradiční čínské medicíny, kde se používají prsty k tlaku na určité body na těle. Tyto body se nazývají akupunkturní body a slouží k regulaci toku energie v těle. Stisknutím těchto bodů může být možné uvolnit úzkost a napětí. Je však důležité, abyste se ujistili, že jste v bezpečí a v pohodlné poloze. Doporučuje se držet každý bod po dobu 3–5 minut, dokud neucítíte úlevu. Zde jsou některé způsoby, jak si pomocí akupresury ulevit od úzkostí.

Bod síně dojmů

Akupresurní bod mezi obočím je důležitý pro uvolnění od stresu a úzkosti. Tento akupresurní bod najdete u kořene nosu mezi obočím. Vyvíjení tlaku na tento bod pomáhá při úzkosti i stresu. Jak tento bod používat? Pohodlně se posaďte a zavřete oči. Ukazováčkem nebo palcem se dotkněte místa mezi obočím. Pomalu a zhluboka dýchejte a krouživými pohyby na něj jemně a silně tlačte po dobu 5 až 10 minut.

Bod nebeské brány

Bod nebeské brány se nachází v horní skořápce vašeho ucha, na špičce trojúhelníkové prohlubně tamtéž. Stimulace tohoto bodu pomáhá zmírnit úzkost, stres a nespavost. Jak tento bod používat, aby vám ulevil od nepříjemných pocitů? Nahmatejte si bod v uchu. Může vám pomoci zrcátko. Krouživými pohyby na něj po dobu dvou minut silně a jemně tlačte.

masáž
Fotografie: Freepik

Bod ramenní jamky

Najdete ho tak, že si prostředníčkem a palcem stisknete ramenní sval. Tento tlakový bod údajně pomáhá při zmírňování stresu, svalového napětí a bolestí hlavy. Může také vyvolat porod, proto tento bod vynechejte, pokud jste těhotná. Jak tento bod používat? Najděte bod na ramenním svalu. Stiskněte sval palcem a prostředníčkem. Ukazováčkem jemně a pevně tlačte a masírujte bod po dobu čtyř až pěti sekund. Během masírování bodu uvolněte sevření.

Bod Union Valley

Tento tlakový bod najdete v pásu mezi palcem a ukazováčkem. Stimulace tohoto bodu údajně snižuje stres, bolesti hlavy a šíje. Stejně jako bod ramenní jamky může také vyvolat porod, proto se tomuto bodu vyhněte, pokud jste těhotná. Ukazováčkem a palcem silně zatlačte na místo mezi palcem a ukazováčkem druhé ruky. Masírujte tlakový bod po dobu čtyř až pěti sekund a pomalu, zhluboka dýchejte.

Bod velkého nárůstu

Tlakový bod velkého nárůstu se nachází na chodidle, asi na šířku dvou až tří prstů pod křižovatkou palce a druhého prstu. Bod leží v prohlubni těsně nad kostí. Tento tlakový bod může pomoci snížit úzkost a stres. Můžete ho také použít při bolestech, nespavosti a menstruačních křečích. Jak tento bod používat? Najděte bod pohybem prstu přímo dolů mezi prvními dvěma prsty. Vyvíjejte na bod silný tlak. Masírujte po dobu čtyř až pěti sekund.

masáž chodidla
Fotografie: Pixabay

Bod vnitřní hraniční brány

Bod vnitřní hraniční brány najdete na paži, asi tři prsty na šířku pod zápěstím. Stimulace tohoto bodu může pomoci snížit úzkost a zároveň zmírnit nevolnost a bolest. Jak tento bod používat? Otočte jednu ruku tak, aby dlaň směřovala vzhůru. Druhou rukou si změřte vzdálenost tří prstů pod zápěstím. Bod leží zde, v prohlubni mezi šlachami. Tlačte na něj a masírujte ho po dobu čtyř až pěti sekund.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]