V uších zvoní na poplach: Jedná se o vážný příznak zdravotních problémů, kterým je potřeba věnovat pozornost

Fotografie: Depositphotos

Tinnitus je známý pro zvonění, cvakání, bzučení nebo syčení, které můžete pociťovat. Jedná se o příznak problému v uchu nebo v nervech, jež jím procházejí.

Tinnitus je subjektivní zvuk, který slyšíte v uších nebo v hlavě bez externího zdroje zvuku. Tyto zvuky mohou být šumění, šelest, pískání, řev nebo jiné zvuky. Tinnitus může být dočasný, nebo trvalý a může být způsoben mnoha různými faktory, včetně poranění ucha, vysokého krevního tlaku, nádorů, zánětu, ztráty sluchu a užívání některých léků. Pro některé lidi může být obtěžující a může ovlivnit kvalitu života, zatímco jiní si na něj zvyknou a nevnímají ho. Existují určité způsoby chování, které mohou pomoci zmírnit příznaky tinnitu, včetně snížení stresu nebo změny způsobu stravování, říká doktorka Nicole Leigh Aaronson.

Správné čištění uší

Nadměrné nahromadění vosku ve zvukovodu, pokud není správně odstraněn, může způsobit silnou bolest ucha a vyvolat zánětlivé a infekční procesy ve středním uchu. Často je také příčinou dočasné ztráty sluchu a hučení v uších. Abyste zabránili tvorbě nebezpečných ušních mazových zátek a předešli vážnému poškození ušního bubínku, je nutné vyvarovat se vkládání jakýchkoli cizích předmětů, včetně vatových tyčinek a prstů, do zvukovodu.

Zvuková terapie

Přesměrujte svou pozornost. Pokud neustále posloucháte nějaký zvuk, váš mozek se na něj soustředí a stále více ho zintenzivňuje. Zvuková terapie vám umožní odvést pozornost od hluku v hlavě, dokud nezmizí nebo se nestane méně obtěžujícím. Vyzkoušejte tato různá řešení, dokud nenajdete to, které vám bude vyhovovat. Například poslech hudby, vzdělávací podcasty, zvuky z prostředí nebo bílý šum.

Uvolnění se

Jedním z hlavních viníků zvonění v uších je stres, který se následně zhoršuje tinnitem, což vede k nepříjemnému začarovanému kruhu. Vyzkoušejte některou z těchto relaxačních technik. Pokud chcete, můžete je také kombinovat se zvukovou terapií:

  • meditace: tato činnost nejen uvolňuje tělo a mysl, ale také snižuje krevní tlak a svalové napětí,
  • dechová cvičení: hluboké, pomalé dýchání přináší klid a pohodu,
  • dopřejte si koupel: ať už ve vaně nebo ve vířivce, zapalte si svíčku a ponořte se do vody,
  • fyzická aktivita: můžete běhat, chodit pěšky nebo si zajít do posilovny, protože pohyb je přirozeným regulátorem stresu.

Kognitivně-behaviorální terapie

Tato inovativní psychoterapie se nezaměřuje konkrétně na pískání v uších, ale dokáže snížit stres a podpořit relaxaci. Součástí této kognitivně-behaviorální terapie je spolupráce s terapeutem, který se na CBT specializuje. Odborník vede pacienta k tomu, aby prozkoumal své vlastní chování, a to jak užitečné, tak destruktivní, a vytyčil si tak novou životní cestu a učinil zdravější rozhodnutí.

Přestat kouřit

Negativní zdravotní důsledky kouření jsou dobře známé. Pokud jde o zvonění v uších, nikotin omezuje prokrvení nervových zakončení ve vnitřním uchu a poškozuje buňky, které přenášejí zvuk do mozku, což vede k zesílení hučení v uších. Nezapomeňte také, že nikotin je psychoaktivní látka, a proto může kouření cigaret způsobit, že pískání a bzučení, které pociťujete, bude ještě intenzivnější a dráždivější. Proto okamžitě přestaňte kouřit.

Protizánětlivé potraviny

Protizánětlivá dieta může pomoci zabránit zvonění v uších způsobenému chronickým zánětem vnitřního ucha. Potraviny, jako jsou rajčata, zelená listová zelenina, sušené ovoce, olivový olej a tučné ryby (losos, sardinky a makrela), mají protizánětlivé účinky, a proto mohou pomoci při řešení nebo zmírnění hučení v uších v důsledku zánětu ucha nebo jiných zánětlivých stavů v uchu. Naopak potraviny bohaté na rafinované cukry a nasycené tuky zánět spíše zhoršují.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]