3. 2. 2023 18:11 − 3613× − 1

Ománské chyby vítěze Dakaru

Nasser Al-Attiyah sotva vysedl z vítězné Toyoty Hilux DKR a už je zpátky za volantem soutěžního vozu.

S Volkswagenem Polo GTI R5 ale tak brutální trasy jako na Dakaru v Saúdské Arábii zdolávat nemůže. Přesvědčil se o tom velmi rychle. Na superspeciálce úvodního podniku šampionátu středního východu. Atraktivní šotolinový úsek přímo vybízel k jízdě jako na Dakaru. V jednom místě byl Katařan ale moc rychlý a dostal se mimo trať. Tam bohužel spadnul do díry a poškodil chladič svého vozu. Polo se podařilo posádce dostat zpátky na cestu a část zkoušky ještě odjela. Než jej museli definitivně odstavit. Obhájce titulu i loňského vítězství tak na Oman International Rally začínal s desetiminutovou penalizací. Při slabší konkurenci, jaká se pravidelně v MERC objevuje, to však stopku v boji minimálně o pódium neznamenalo. Do čela šel po první klasické zkoušce podle očekávání místní pilot Škody Fabia Rally2 evo Abdullah Al-Rawahi. Ve všech pátečních zkouškách zajel Ománec druhý nejrychlejší čas za Al-Attiyahem. Ten dokázal ze svého penalizací nabobtnalého manka umazat tři a půl minuty. Pro Al-Rawahiho tak před druhou a závěrečnou etapou neznamenal příliš velkou hrozbu. Strach z něho však museli mít piloti bojující do té doby o druhé místo. Do poledního servisu přijížděl coby průběžně druhý Nasser Khalifa Al-Attiyah, bratranec úřadujícího šampióna. Problémy v druhé páteční sekci jej ale srazily až ke konci první desítky. Odsud se pilot Fordu Fiesta R5 během druhé etapy dokázal vyšplhat alespoň mezi nejlepších pět.

Druhé místo v sobotu obhajoval český pilot Petr Kačírek, který se na něj dostal hned po problémech katarského pilota Fordu. V zádech měl však dvojici hodně rychlých pilotů s produkčními vozy. Abdullah Al-Zubair se ale dostal v druhé sobotní zkoušce se svým Subaru Impreza STi N14 do potíží a většinu zbylých testů odjel v pomalejším tempu. To nestačilo ani na top ten, se ztrátou přes třičtvrtě hodiny skončil poslední. Mshari Al-Thefiri se v první části posledního dne dokázal se svým Mitsubishi Lancer EVO X české posádky ve Škodě Fabia R5 držet. Největší hrozbou pro Kačírka měl být Al-Attiyah, který páteční etapu zakončil ztrátou pouhé jedné minuty. Pak ale na jeho konto přibyla nová penalizace. I tu si Katařan vytvořil na smolné úvodní zkoušce. Po incidentu se spolujezdcem vylezli obhlédnout vůz a po návratu zpět se před rozjezdem nepřipoutali. Provinění proti bezpečnostním pravidlům je stálo dalších pět minut. Pilot Volkswagenu ale z tempa nepolevil ani teď a stále se pokoušel druhé místo vybojovat. Do poslední zkoušky nastupoval na třetím místě jen se ztrátou 17,8 sekundy. Vše se zdálo být rozhodnuté. Kačírek ale dokázal poslední test ománské rally vyhrát a senzačním způsobem druhou příčku uhájit. Pro povinné vítězství si do cíle dojel Al-Rawahi. Nebýt ulitého startu do RZ 1, mohl vyhrát stylem start-cíl.

Komentářů celkem: 1
3. 2. 2023 19:11
0 0
Zaujímavý to tam majú šampionát tí Arabi. Všetky preteky skoro ako cez kopirák niekde na púšti len jeden asfalt a to v Libanone, ale prekvapil Petr Kacirek smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!