Denník N

Úspešnosť pri umelom oplodnení je stále kolísavá. Patent, ktorý predali slovenské univerzity, to môže zmeniť

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Technológiu, ktorá pomáha vybrať najvhodnejšie embryo, kúpil český startup.

Jednou z najčastejších otázok, aké vedci dostávajú, je, kde v praxi sa bude dať využiť ich výskum. Obzvlášť, ak sa zaoberajú ľudským zdravím.

Nová technológia, ktorá vznikla spoluprácou trochu univerzít a pre páry môže znamenať vyššie šance na úspešné umelé oplodnenie, by sa na trh mohla dostať už do dvoch rokov.

S autorkami výskumu a firmou, ktorá ich patent odkúpila, sme sa rozprávali o tom, ako funguje.

Každý siedmy pár

Problém s neplodnosťou ročne vo svete postihuje vyše 48 miliónov párov a odborníci varujú, že v dôsledku odkladania rodičovstva, stresu či ďalších faktorov bude stúpať počet ľudí, ktorí majú problém s prirodzeným počatím.

„Podľa aktuálnych štatistík sa s nejakým reprodukčným problémom v priebehu svojho života stretne jeden zo siedmich párov. Aktuálna situácia na Slovensku je obdobná. Zhoršujú sa ukazovatele mužskej plodnosti, stúpa počet mladých ľudí s neoptimálnou hmotnosťou a vek, v ktorom sa páry snažia otehotnieť, sa posúva do vyšších vekových kategórií,“ hovorí lekárka Silvia Toporcerová, ktorá je medicínskou riaditeľkou kliniky Gyncare a pôsobí na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ).

Niektoré príčiny neplodnosti pritom doteraz vedci a lekári nevedia identifikovať.

„V približne tretine prípadov je problémom ženský faktor neplodnosti, v druhej tretine ide o mužský faktor a v poslednej je faktor buď neznámy, alebo kombinovaný. Mužský faktor pritom ten ženský pomaly prevyšuje,“ povedal v minulosti pre Denník N odborník na plodnosť Ivan Varga z Lekárskej fakulty UK v Bratislave.

Podľa údajov na stránke poisťovne Union má problémy s počatím 15 až 20 percent párov na Slovensku.

Umelé oplodnenie

Doposiaľ

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Technológie

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie