Kaple sv. Antonína Paduánského má šanci na hlavní výhru

Foto: M. Schmerková

BRNO – Kaple v Žabovřeskách, která prošla celkovou rekonstrukcí, se utká v soutěži o nejlépe opravenou památku v kraji. Lidé jí můžou dát hlas v období od 13. do 31. března.

Jihomoravský kraj každoročně vyhlašuje soutěž o nejlépe opravenou památku. Brno proto přihlásilo své želízko v ohni, kapli sv. Antonína Paduánského. Ta se nachází v lokalitě Kamenný mlýn na vyvýšené terase nad novou tratí tramvaje v blízkosti ústí tunelu. Tato neogotická stavba prošla v loňském roce rekonstrukcí. „Rekonstrukce kaple probíhala současně s dopravní stavbou a podařilo se ji obnovit do původního stavu. Především se jednalo o obnovu a zachování typického režného cihelného zdiva. Nově byla kaple osazena odlévaným zvonem s pamětními nápisy. Jakmile bude tato část okruhu hotova, na kapličku se bude moci jít podívat každý díky novému chodníku podél tramvajové trati,“ uvedl první náměstek primátorky René Černý.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Sakrální stavba zasvěcená sv. Antonínu Paduánskému je jedinou připomínkou bývalé německé osady Kamenný mlýn, která se vytvořila okolo textilní továrny Schwab. Do neogotické podoby byla vystavěna v roce 1884 podle návrhu architekta Aloise Franze hlavním zednickým mistrem Hugo Prochaskou.