Hrušeň u Příbrami zázrakem přežila nedaleko uranového dolu. Nyní bojuje o Evropský strom roku!

Foto: treeoftheyear.org

PŘÍBRAM – Už 13 let se po celé Evropě hledají stromy s nejsilnějšími příběhy. Hrušeň hnilička z Drásova u Příbrami zastupuje Česko v anketě o Evropský strom roku. Vítězka loňského národního kola soupeří s dalšími 15 stromy.

Drásovská hrušeň přečkala do dnešních dnů, přestože roste jen 25 metrů od uranového dolu, který byl otevřen na konci 50. let. Těžba naštěstí netrvala dlouho a okraj vytěžené haldy hlušiny se zastavil jen 20 metrů od stromu.

Hlasuje se od 1. do 28. února zde. Při hlasování označte dva kandidáty. V posledním týdnu měsíce je hlasování tajné a na webových stránkách už nenajdete průběžné počty hlasů. Výsledky organizátoři oznámí 23. března v Bruselu.

Soutěž Evropský strom roku vznikla v roce 2011 v návaznosti na oblíbenou anketu Strom roku, kterou v České republice již řadu let pořádá Nadace Partnerství. Do finále evropské soutěže vždy postupují vítězové národních kol.

Internetové hlasování o Evropský strom roku v únoru každoročně pořádá organizace Environmental Partnership Association (EPA), jejímž členem je i Nadace Partnerství. První evropské hlasování se uskutečnilo v roce 2011, od té doby se počet zapojených zemí navýšil z 5. na 16.

➪ VIDEO