Posílení kolen předchází bolestem. Pro jednoduché domácí cviky stačí jako pomůcka obyčejný tenisový míček

Fotografie: Depositphotos

Bolest kolen je velice nepříjemná, protože brání ve vašem každodenním působení. Jejich správná funkce vám dovoluje dobře se hýbat. Zkuste najít kýženou úlevu ve správných cvicích.

Příčiny bolesti kolen mohou být různé. Možná máte náročnou práci, u níž musíte dlouhé hodiny stát, možná jste vrcholový sportovec, který svá kolena často zatěžuje – důvodů může být spousta. Než se však obrátíte na léky proti bolesti, zkuste jednoduché cviky, aby vaše kolena byla opět v dobré kondici. Díky nim se můžete v budoucnu vyhnout chirurgickému zákroku, říká fyzioterapeut Gregory Minnis.

Protažení kolen vestoje

Ze všeho nejdůležitější, ostatně jako u každého cvičení, je protažení. Někdy i tak jednoduchý úkon může udělat velkou službu. Postavte se s nohama od sebe na šířku ramen. Ohněte nohu v koleni, aby se pata téměř dotýkala hýždí, a chytněte se za nárt. Rukou jemně táhněte nohu k sobě, abyste ucítili mírné napětí. Pozor ale, nic by vás nemělo bolet. Pokud ano, nohu uvolněte.

Masírujte chodidla o pěnový válec

Pěnové válce jsou vynikajícím nástrojem pro regeneraci svalových vláken především po náročném tréninku. Pořiďte si masážní pěnový válec, umístěte na něj chodidlo a pomalu začněte rolovat. Pokud zatlačíte, můžete postupně tlačit své koleno více a více. Budete stimulovat svaly. V tomto cvičení byste měli ovládat tlak na válec vahou vlastního těla. Asi 45 sekund až minuta masírování každé nohy by mělo stačit k uvolnění svalů dolních končetin.

Kroužení nohou vestoje

Opět se postavte s nohama na šířku ramen a pro lepší stabilitu se jednou rukou opřete o stěnu. Zvedněte jednu nohu a pokrčte ji v koleni. Noha by měla svírat úhel 90 stupňů. Nyní začněte v koleni pomalu kroužit. Nejdříve na jednou stranu, pak na druhou. Proveďte sérii po 10 opakováních na každou nohu. Cílem cviku je uvolnit boky a dynamicky je roztáhnout. To všechno vede k lepšímu pohybu v kolenním kloubu.

tenisový míček v trávě
Fotografie: Pixabay

Tenisový míček nikdy nezklame

Jakékoli problémy s kolenními svaly a šlachami mohou přímo způsobit bolest. Vezměte si tenisový míček a posaďte se tak, aby vaše kolena svírala úhel 90 stupňů. Umístěte míček pod nohu a zaměřte se na hamstringy, silné svaly, jež stabilizují kolenní kloub. Poté držte míček pod chodidlem, narovnejte a ohněte koleno a protáhněte svaly. Věnujte jednu minutu každé noze.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]