Denník N

Kostolný, Gális: Imrecze ukazuje mafianizáciu politiky. Nedovoľme, aby sa to zopakovalo

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Nevieme, prečo nám Ján Budaj nehovorí všetko, ale kto v politike to kedy urobil? Pýtajú sa šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný a komentátor Tomáš Gális.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Parlament napokon bez problémov odhlasoval, že 30. septembra budú predčasné voľby. Prečo táto vláda predčasne končí?

Kostolný: Lebo vládla ako skupina neschopných ľudí, ktorí nevedeli riadiť štát. Mali problém dohodnúť sa na bežných, obyčajných veciach a ich spory a hádky zničili šancu na to, aby mohli dovládnuť plné funkčné obdobie.

 Nevedia demokrati spolu vládnuť? 

Gális: Tie strany nefungujú veľmi demokraticky, ale pre nedostatok iných pojmov ich tak môžeme nazvať. Vyzerá to tak od druhej Dzurindovej vlády, cez Radičovej vládu po Matovičovu a Hegerovu, že ich spory sú natoľko silné, či už vnútri strán, alebo medzi stranami, že neviem, či môžeme čakať, že sa to niekedy zlepší. Najprv som si myslel, že tu chýba nejaký hegemón, ktorý by všetkých pohltil, niečo ako pravicový Fico, ale nakoniec som si povedal, že to je úplná blbosť. Neviem, prečo to tak je.

Poslanec OĽaNO Gábor Grendel hovorí, že vládu povalila SaS. Predseda tejto strany Richard Sulík zasa presviedča, že práve to, že takto zastavili Matoviča, má motivovať pravicových voličov, že sa oplatí ísť voliť, keďže Matovič bol najväčší problém a SaS to vyriešila. Ktorá interpretácia zvíťazí?

Kostolný: Obávam sa, že ani jedna z nich. Zvíťazí interpretácia, že sú to ľudia, ktorí nie sú schopní dohodnúť sa a vládnuť. A je v podstate jedno, či hovoríme o pánovi Grendelovi alebo Sulíkovi. To rozčarovanie z ich neschopnosti je väčšie ako to, či Gábor Grendel hovorí, že SaS povalila ďalšiu vládu, alebo to, že Richard Sulík sa nás snaží presvedčiť, že mal nejaký plán a stále ho má. Voliči ocenia, že dali najavo, že s Matovičom sa nedá vládnuť. Všetko to však prekryje veľmi smutný pocit, že mali nejakú spoločnú zodpovednosť, ktorú nedokázali naplniť.

Gális: Ešte je tu zopár percent ľudí, ktorí im podľa prieskumov veria, môže sa stať, že sa na to časom trošku zabudne a hrozba Fica, Pellegriniho a Republiky možno znovu presvedčí ľudí, že sú síce neschopní, ale azda by im mali dať ešte jednu šancu. Sulík takto dostal šancu. Veľmi tesne vo voľbách 2012 preliezol a je tam štvrtýkrát.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Ján Budaj

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie