Denník N

tl;dr Hymna do tanca a Rytmus v štýle Bacha. Zašla už umelá inteligencia priďaleko?

Ilustrácia - T. B. s Midjourney
Ilustrácia – T. B. s Midjourney

Zaujímavosti zo zahraničnej tlače.

Posledné týždne sú mimoriadne ťažké pre ľudí s názorom, že umelá inteligencia nikdy nenahradí človeka. Po nových nástrojoch na generovanie textov a obrázkov sa minulý týždeň zrazu objavil doteraz zďaleka najvyspelejší nástroj na vytváranie hudby. Do MusicLM od Googlu stačí napísať, že si želáte napríklad skladbu k počítačovej hre, rýchlu, s gitarovými sólami a občas nečakaným zvukom cimbalu, a umelá inteligencia melódiu vytvorí. Takisto dokáže vytvárať celé skladby na základe kúska, ktorý jej zapískate. Alebo preniesť melódie do iného žánru či epochy, napríklad prerobiť pieseň od Rytmusa do štýlu Bachovej fúgy.

Má to jediný háčik: výskumníci z Googlu zverejnili množstvo ukážok, ale samotný nástroj si zatiaľ vyskúšať nemôžete. Z pohľadu etiky a autorských práv je totiž ešte problematickejší ako modely, ktoré sa trénovali na textoch a výtvarných dielach. V približne jednom zo sto vytvorených hudobných diel sa dá rozpoznať konkrétny úryvok skladby, ktorým sa umelá inteligencia „inšpirovala“. Autori sa takisto obávajú obvinení z kultúrneho privlastňovania, keď počítač necitlivo narába s hudbou pôvodne vytvorenou človekom. (TechTimes, Engadget)

Ilustrácia – T.B. s Midjourney

Umelá inteligencia má rovnaké problémy ako ja alebo vy, napríklad: chýba jej niečo zaujímavé nové na čítanie. Časopis Atlantic píše, že moderné nástroje umelej inteligencie spracovávajú informácie vytvorené ľudstvom za tisícky rokov takou rýchlosťou, že už okolo roku 2027

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

tl;dr zo zahraničnej tlače

Umelá inteligencia

Kultúra

Teraz najčítanejšie