Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hromada italského šrotu je určená k restaurování

Mirek Mazal
Diskuze (4)

Torzo sportovního kupé od Giugiara se prodává je pár kilometrů od hranic. Počítá se s obnovou, výsledek bude stát za to, i když je jen těžko představitelný.

Aukční portály jsou plné restaurovaných veteránů nablýskaných během lázeňské procedury v odborném servisu. Nabídky rezonují klasikami uvedenými do původního stavu, ale teprve inzerovaná hromada šrotu odhaluje zákulisí většiny mnohahodinových projektů za záchranu automobilového dědictví.

Hromada italského šrotu je začátkem zdlouhavého procesu oživení fantastického Maserati Merak SS z roku 1979. Je předčasné předjímat, jestli bude opravené Tipo AM122 někdy hvězda lukrativní dražby, ale popisek u fotek vybízí k trávení zbytku života v dílně. Těžko hodnotit, kolik hodin zabere složení kopy železa do podoby nádherného sportovního vozu od Italdesignu. Díly by měly být „téměř kompletní“ a důvtipný prodejce dodal, že vrak potřebuje „totální obnovu“.

Pomačkané trosky připomínají zbytky lodě, zkroucený rám rozdělený na dvě poloviny drží u sebe dřevěné fošny. Rozervaná karoserie musela odolat nehodě, čas sám o sobě by takovou spoušť nedokázal. Zcela chybí čelní sklo a místo elegantního interiéru zabírají zmíněné dřevěné výztuhy, pro vizualizaci originálního sporťáku pro čtyři je potřeba zapojit velkou dávku představivosti.

Pokročile shnilé kusy čtyřmístného kupé mají blíže do sběrny kovošrotu, ale bylo by škoda neposlechnou výzvy prodejce k obnově jednoho z 1830 exemplářů vyráběných v Boloni mezi lety 1972 až 1983. Téměř zlikvidovaný Frankenstein patří mezi pozdní americkou specifikaci, což znamená lehčí a výkonnější variantu, která debutovala v roce 1975.

Když před 44 léty tento konkrétní vůz opustil italskou továrnu, třílitrový šestiválec produkoval 162 kW (220 koní). Vidlicová atmosféra je součástí nabídky, i když se agregát válí o pár metrů mimo své původní místo uprostřed ani ne tunu a půl těžkého Meraku. Stejně jako V6 je vedle naskládána řada náhradních dílů, současný majitel doufá, že budou součástky použity a s co největším důrazem na originalitu. Kromě palubní desky typické pro typ SS bude snad zachována krása litých kol Campagnolo. Drastické poškození je dáno vnějšími vlivy, bez nich by nájezd 29.023 mil (46.707 km) vypadal podstatně méně katastrofálně.

Prodávané ostatky Maserati byly legálně dovezeny zpět do Evropy, nechybí veškeré dokumenty ani zaplacené celní poplatky. V současné době je torzo k mání v nedalekém Krakově. Zájemci se mohou dostavit na prohlídku, po složení částky 15 tisíc eur (358.000 Kč) mají možnost podlehnout automobilovému ďáblu ve formě nikdy nekončícího oživení jedné z mnoha italských legend.

Video se připravuje ...

Mirek Mazal
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
4. 2. 2023 21:10
Re: šrot
navíc když kompletní, sednout a jezdit je k mání u Aalderinga https://www.gallery-aaldering.com/…i-merak-ss-1976/

+ samozřejmě i další prodejci
4. 2. 2023 16:37
Re: šrot
Taky si myslím, bude to hodně práce, času i peněz… a pak asi jen na statické vystavování ;-)
4. 2. 2023 15:14
Re: šrot
Já bych ani tak neřekl znovu postavit, jako spíše znovu vyrobit.
4. 2. 2023 11:38
šrot
Já mám veterány rád, ale tohle bych teda nechtěl. V podstatě to znamená to auto znovu postavit...